UNSAR: Un cutremur precum cel din 1977 ar provoca pagube de 6 miliarde euro la nivelul întregii țări

UNSAR: Un cutremur precum cel din 1977 ar provoca pagube de 6 miliarde euro la nivelul întregii țări
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2017

Un cutremur de amploarea celui din 1977 ar provoca pagube estimate la 6 miliarde euro la nivelul întregii țări, fără a se cunoaște capacitatea reală a asigurătorilor de a acoperi plata daunelor în acest caz, iar locuințele asigurate obligatoriu de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) ar suferi daune estimate la 775 milioane de euro, potrivit declarațiilor specialiștilor din cadrul unei conferințe organizate marți de PAID.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cutremurul din 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și a afectat circa 35.000 de clădiri la nivelul întregii țări, pagubele fiind estimate atunci la 2 miliarde dolari. În urma cutremurului, au fost înregistrați 1.570 morți și 11.300 răniți, scrie News.ro.

În cazul în care un cutremur de aceeași amploare ar avea loc în prezent, daunele ar fi de circa 6 miliarde euro la nivelul întregii țări, a declarat un responsabil al secțiunii de asigurări de bunuri și proprietăți în cadrul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), Aurel Badea.

”Am făcut o simulare în acest sens, iar nivelul pagubelor este estimat la 6 miliarde euro. Nu cunoaștem capacitatea asigurătorilor de a acoperi daunele în cazul unui astfel de eveniment”, a declarat Badea.

Locuințele asigurate obligatoriu de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) ar suferi daune estimate la 775 milioane de euro, potrivit reprezentanților PAID, în contextul în care programul de reasigurare este de 800 milioane euro, cu peste 50% mai mult decât cerințele normelor EIOPA de Solvabilitate II. Doar 20% dintre cele 8,9 milioane de locuințe din România au asigurare obligatorie.

VIDEO Coca-Cola a lansat o reclamă ”gay-friendly” care se adresează tuturor genurilor și generațiilor CITEȘTE ȘI VIDEO Coca-Cola a lansat o reclamă ”gay-friendly” care se adresează tuturor genurilor și generațiilor

Este puțin probabil ca daunele să depășească nivelul de 800 milioane euro, potrivit directorului general al PAID, Nicoleta Neacșu.

”Daca ar fi un cutremur de 10 grade, asa cum cineva a anunțat recent, daunele ar depăși această sumă. Dar cred, la un astfel de eveniment, nu am mai exista noi, cei de aici, sa discutăm despre această problemă”, a declarat Neacșu.

Potrivit directorului PAID, un eveniment ca cel din 1977, statistic, are loc o dată la 170 de ani, potrivit unui model de evaluare.

viewscnt
Afla mai multe despre
unsar
cutremur 1977
paid