IMPACT Developer & Contractor continuă dezvoltarea, prin integrare pe verticală și extindere națională

IMPACT Developer & Contractor continuă dezvoltarea, prin integrare pe verticală și extindere națională

Greenfield Băneasa

Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 19 aug 2022

Pentru piața imobiliară din România, anul 2022 este, de departe, cel mai plin de încercări și neclaritate din ultimul deceniu, iar marii dezvoltatori locali au adoptat diverse strategii care să le protejeze investitorii și clienții în fața oricăror posibile turbulențe. Majorarea prețurilor materialelor de construcții de la finalul lui 2021, eterna penurie de forță de muncă din sectorul construcțiilor, blocajul administrativ și, bineînțeles, războiul din Ucraina, sunt câteva dintre cele mai evidente motive ale incertitudinilor. Dacă majoritatea dezvoltatorilor mici și medii par să fi ales expectativa precaută, finalizarea proiectelor în derulare și cam atât, marii dezvoltatori nu-și pot permite acest tip de pauze care le-ar da peste cap ciclurile de producție și planurile de dezvoltare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Consolidarea operațională sprijină atingerea țintelor pe termen lung

Pentru IMPACT Developer & Contractor, primul dezvoltator imobiliar listat la Bursa de Valori din București și una dintre cele mai mari companii ce activează pe segmentul rezidențial al pieței imobiliare, tactica aleasă este consolidarea operațională. ”Anul trecut, acționarii noștri au girat o strategie de dezvoltare ce se întinde pe durata a șase ani și presupune atingerea unor ținte ambițioase, atât în ceea ce privește livrarea de noi unități către clienți și de randamente bune către investitori, dar și în ceea ce privește calitatea construcțiilor și a serviciilor pe care le oferim. Aceasta este practic o consolidare pe orizontală, cu intrarea pe noi piețe la nivel național și cu demararea de noi proiecte de mari dimensiuni. Acum ne îndreptăm atenția asupra unei consolidări pe verticală”, spune Constantin Sebeșanu, CEO al IMPACT Developer & Contractor.

Mai precis, strategia anunțată de dezvoltator anul trecut presupune dezvoltarea până în 2027 a 1,3 milioane de mp, respectiv peste 10.000 de locuințe din segmentul mediu-accesibil, cu o valoare de piață estimată la peste 1,3 miliarde de euro. Pentru a-și putea atinge țintele, pe parcursul anului trecut, compania a trecut printr-un proces de consolidare internă ce a inclus înființarea unui departament de ESG (mediu, social, guvernanță), precum și extinderea echipei. ”Am realizat la începutul acestui an că, pentru a ne putea atinge țintele, este esențial să asigurăm un bun management al riscurilor operaționale. Și aici mă refer la costurile de construcție, la calitatea lucrărilor și la un control mai bun al termenelor de execuție”, explică Sebeșanu. Drept urmare, la jumătatea lunii iulie 2022, IMPACT a anunțat demararea achiziției pachetului majoritar de acțiuni al constructorului brașovean RCTI Company, companie cu care dezvoltatorul are deja un istoric derulând împreună contracte de antrepriză de peste 50 de milioane de euro. Dincolo de managementul riscului, achiziția RCTI Company reprezintă și o oportunitate de business, constructorul înregistrând la nivelul anului 2021 o cifră de afaceri de 93,5 milioane de lei cu un profit net de peste 3 milioane de lei. Odată abordată această direcție, dezvoltatorul ar putea continua achizițiile până la nivelul de a putea acoperi in-house toate lucrările de construcții și adiacente presupuse de proiectele sale.

Mai mult, în continuarea procesului de consolidare operațională, IMPACT urmărește dezvoltarea unor linii de business. În primul rând vorbim despre subsidiara Spatzioo Management, brokerul oficial de închirieri rezidențiale și comerciale al dezvoltatorului. Spatzioo Management se adresează companiilor și persoanelor fizice ce doresc să investească pe piața chiriilor, cărora le oferă servicii complete, de la promovarea proprietăților, găsirea de chiriași potriviți și gestionarea contractelor, până la administrarea proprietăților și menținerea relației cu chiriașii. Mai mult, subsidiara asigură servicii de facility management în ansamblurile rezidențiale dezvoltate de grup – Greenfield Băneasa și Luxuria Residence – și va asigura aceste servicii și pentru centrul comercial Greenfield Plaza și pentru Wellness Club by Greenfield ce urmează a fi inaugurate curând. ”Condițiile din piață din ultimele luni și creșterea semnificativă a cererii pe piața chiriilor ne-au oferit oportunitatea de a lansa noile pachete de servicii oferite de subsidiara Spatzioo Management”, mai spune CEO-ul IMPACT, adăugând că procesul de consolidare operațională ar putea reprezinta un argument solid în vastul proiect de atragere de capital.

Argumentele consolidării

IMPACT deține în acest moment un landbank (terenuri în proprietate) impresionant, 89,6 hectare de teren, dintre care 73,5 hectare de teren cu potențial de dezvoltare imediată, pe care va dezvolta proiectele Greenfield Băneasa (extindere), Greenfield West și Luxuria City Center în București, Greenfield Copou în Iași și Boreal Plus în Constanța. Foarte important, dezvoltatorul este unul dintre primii din România care implementează principiile sustenabilității în toate proiectele sale, Luxuria Residence fiind primul proiect rezidențial din București care a primit certificarea BREEAM Excellent. Certificările arată o calitate deosebită a construcțiilor, precum și o atenție sporită pentru confortul și bunăstarea locuitorilor din cadrul comunităților dezvoltate.

Potrivit unor analize recente independente cu privire la oportunitățile de investiție în activele IMPACT, în primul trimestru din 2022 marja brută obținută de IMPACT a fost de 45% în condițiile în care planurile pe termen lung ale companiei țintesc o medie a profitabilității de 35%. Achiziția RCTI Company, care s-a realizat la un multiplu bun, este încă un argument în menținerea profitabilității la nivelurile previzionate de companie.

Mai mult, din punctul de vedere al structurii capitalurilor, IMPACT urmărește atragerea de nou capital pentru dezvoltare, precum și crearea unui mix potrivit de finanțare al proiectelor, între capital propriu și datorii, datoriile totale atingând un nivel de 37% din totalul activelor, un nivel considerat de analiștii financiar a fi unul foarte bun. ”Luând în calcul întregul proces de consolidare operațională, ce nu se va opri aici, indicatorii financiari excelenți, dar și capitalul uman și expertiza profesională de care beneficiem, putem spune că IMPACT arată în acest moment o reziliență semnificativă chiar în contextul actual dificil. Avem pârghiile necesare pentru a ne adapta.”, conchide Constantin Sebeșanu.

viewscnt
Afla mai multe despre
impact
greenfield