Irlandezul Paschal Donohoe, reales președinte al Eurogrup

Irlandezul Paschal Donohoe, reales președinte al Eurogrup
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2022

Irlandezul Paschal Donohoe a fost reales la președinția Eurogrupului, un organism informal care reunește miniștri de finanțe ai celor 19 țări ce utilizează moneda unică euro, a anunțat un comunicat al Consiliului UE, citat de France Presse.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Alegerea noului președinte pentru un mandat de doi ani și jumătate a fost acceptată "prin consens" de miniștri în cursul unei reuniuni la Bruxelles. Donohoe, 48 de ani, care ocupă această funcție din iulie 2020, a fost singurul candidat la propria succesiune, scrie Agerpres.

DOCUMENT Proiectul de buget se bazează inclusiv pe modificarea modului de calcul al impozitelor și taxelor pe proprietate, deși Parlamentul tocmai a decis altceva, iar CCR încă nu s-a pronunțat CITEȘTE ȘI DOCUMENT Proiectul de buget se bazează inclusiv pe modificarea modului de calcul al impozitelor și taxelor pe proprietate, deși Parlamentul tocmai a decis altceva, iar CCR încă nu s-a pronunțat

Șeful Eurogrup face parte printre personalităților ale căror voci contează la Bruxelles, alături de cele ale președinților celor trei mai instituții ale UE - Ursula von der Leyen (Comisie), Charles Michel (Consiliu), Roberta Metsola (Parlament) - precum și cea a șefului diplomației Josep Borrell.

El are misiunea de a prezida reuniunile lunare ale miniștrilor de finanțe, al căror obiectiv este să asigure coordonarea politicilor economice naționale.

Această sarcină s-a dovedit esențială după criza financiară din 2008, în cursul crizei datoriei Greciei și mai recent în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19, care a aruncat economia europeană într-o recesiune istorică.

Misiunea Eurogrup este la fel de importantă în prezent, când Europa se pregătește să intre în recesiune în această iarnă, victimă în special a consecințelor războiului din Ucraina, notează AFP.

Așa cum promisese în cursul primei sale candidaturi în 2020, Paschal Donohoe a contribuit la calmarea tensiunilor puternice care subminau Eurogrupul între țările așa-zise "frugale" din nordul Europei și statele cunoscute ca fiind mai cheltuitoare din sud.

"Este o mare onoare să servesc în calitate de președinte al Eurogrup și sunt recunoscător colegilor mei miniștri că-mi încredințează președinția discuțiilor noastre pentru un al doilea mandat", a declarat el după reconfirmarea în funcție.

"Am fost și voi continua să fiu un intermediar onest în negocierile noastre, veghind să se țină seama de toate vocile și pozițiile", a adăugat Donohoe.

Eurogrup a fost creat în 1998. Primul său președinte permanent, din 2005 până în 2013, a fost luxemburghezul Jean-Claude Juncker, care a prezidat apoi Comisia Europeană din 2014 până în 2019. Până atunci funcția fusese ocupată prin rotație. I-a succedat olandezul Jeroen Dijsselbloem, apoi portughezul Mario Centeno, acesta fiind urmat de Donohoe.

Croația ar urma să se alăture zonei euro de la 1 ianuarie pentru a devenit al 20-lea membru al Eurogrup. 

viewscnt
Afla mai multe despre
paschal donohoe
eurogrup