15 ani de Wikipedia, enciclopedia cu sute de milioane de utilizatori, dar și nenumărate critici

15 ani de Wikipedia, enciclopedia cu sute de milioane de utilizatori, dar și nenumărate critici
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 15 ian 2016

Enciclopedia online Wikipedia a fost lansată pe 15 ianuarie 2001, iar de atunci a primit, probabil în egală măsură, laude și critici. Cu toate lipsurile și erorile, site-ul se bucură de o popularitate crescută, având sute de milioane de utilizatori pe lună, și reprezintă, la 15 ani de la lansare, un element de referință în mediului online.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Fondată de Jimmy Wales și Larry Sanger, Wikipedia a fost precedată și inspirată de Nupedia, o enciclopedie online gratuită lansată în 2000, care conținea exclusiv texte scrise și corectate de experți. Acest lucru, deși avantajos din punct de vedere al calității articolelor, făcea ca publicarea materialelor să fie foarte lentă, o problemă majoră în lumea internetului.

Sanger a venit cu ideea creării unei enciclopedii online la care să poată contribui oricine, fără sprijinul și corecturile unui editor profesionist. Proiectul a fost un succes, iar după primul an de la lansare, Wikipedia conținea deja peste 20.000 de articole, scrise în 18 limbi. De atunci, site-ul a continuat să crească, ajungând să includă un milion de articole în 2006 și peste 5 milioane în prezent.

Internetul împlinește astăzi 46 de ani CITEȘTE ȘI Internetul împlinește astăzi 46 de ani

Totuși, faptul că oricărui utilizator îi este permis să aducă modificări pe site reprezintă o poartă deschisă pentru publicarea unor articole subiective sau "vandalism". Primul regulament al enciclopediei online a fost publicat în 2002, iar o echipă de editori voluntari încearcă să păstreze corectitudinea și acuratețea conținutului, scrie Times.

Totodată, site-ul dispune de un software care înregistrează orice modificare a articolelor, iar atunci când sunt sesizate schimbări sau adăugări de conținut care nu respectă regulamentul, IP-ul utilizatorilor implicați este blocat.

"Cititorii ne acordă o încredere uimitoare și, pentru a le arăta respect, este nevoie de atenție", spune Ward Cunningham, care a fondat, în 1995, WikiWikiWeb, primul site de tip  "wiki" (care poate fi editat de utilizatori direct din browser).

Pe lângă problema greșelilor sau a răuvoitorilor care pot distruge atricolele publicate de alții, un alt punct slab al Wikipedia - cel puțin în viziunea unor utilizatori și jurnaliști - este reprezentat de conținut, având în vedere că materiale ignoră uneori probleme considerate importante și insistă pe teme banale. Un exemplu concludent în acest sens este lista personajelor din Star Wars, detaliată în 15.000 de cuvinte. Spre comparație, articolul despre Al Dolilea Război Mondial are doar 10.000 de cuvinte.

"Să folosești Wikipedia ca pe o sursă credibilă de informare este o idee proastă, dar reprezintă o etapă importantă în încercarea de a înțelege un subiect, într-un lume aflată permanent în schimbare", scrie Engadget.

Astfel, cu bune și rele, Wikipedia rămâne un ajutor de nădejde pentru elevi și studenți, dar și pentru cei care vor să afle ideile de bază despre o anumită problemă.

viewscnt
Afla mai multe despre
wikipedia
wiki
enciclopedie
sanger
online