ANCOM: Piața telecomunicațiilor a crescut cu 5,6% în 2017, la 15,6 miliarde de lei, dar a scăzut ca pondere în PIB

ANCOM: Piața telecomunicațiilor a crescut cu 5,6% în 2017, la 15,6 miliarde de lei, dar a scăzut ca pondere în PIB
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 24 mai 2018

Piața telecomunicațiilor a generat în venituri de 15,6 miliarde de lei în 2017, cu 5,6% mai mult față de anul precedent, arată datele autorității de reglementare în comunicații (ANCOM). Raportat la Produsul Intern Brut (PIB), industria telecomunicațiilor are o pondere de 1,82%, de la 1,94% în 2016 și 1,97% în 2015.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“România are una dintre cele mai dinamice piețe de telecomunicații, iar asta se vede inclusiv în creșterea veniturilor în acest sector. În 2017, veniturile totale au fost de 15,6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 1,8% din PIB-ul României. Ca reglementator al acestui sector, aflat în continuă expansiune, suntem conștienți că trebuie să ne concentrăm mai mult ca oricând asupra misiunii noastre principale - aceea ca românii să aibă acces la cele mai noi și fiabile tehnologii și servicii, la cel mai bun preț”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, într-un comunicat remis Profit.ro.

ANCOM amendează Telekom Mobile cu peste un milion de lei pentru incidentul de securitate din luna martie. UPDATE: Reacția operatorului CITEȘTE ȘI ANCOM amendează Telekom Mobile cu peste un milion de lei pentru incidentul de securitate din luna martie. UPDATE: Reacția operatorului

Venituri din rețele și servicii de comunicații electronice

Conform datelor raportate de furnizorii de pe piața comunicațiilor electronice din România, veniturile totale obținute din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice au însumat 15,6 miliarde de lei în anul 2017, în creștere cu 6% față de anul 2016. Exprimate în euro, veniturile totale au fost de aproximativ 3,4 miliarde euro, având o creștere anuală de 4%.

În funcție de veniturile obținute în 2017, liderul pieței avea o cotă de piață de 27%, principalul competitor 25%, următorul competitor 21%, ceilalți furnizori însumând 27%, se arată în comunicatul ANCOM.

Conform datelor anunțate de operatori, Orange Romania este liderul pieței, cu afaceri de 1,07 miliarde de euro, urmat de grupul Telekom – 972 milioane de euro și Vodafone Romania – peste 700 milioane de euro.

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru anul 2017 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 și este disponibil la https://statistica.ancom.org.ro:8000/sscpds/public/files/150_ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
telecomunicatii
piata
date statistice
pib