Apple cere în instanță despăgubiri de 1 miliard de dolari de la Qualcomm

Apple cere în instanță despăgubiri de 1 miliard de dolari de la Qualcomm
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 21 ian 2017

Apple cere, în instanță, despăbubiri de 1 miliard de dolari de la Qualcomm, procesul venind la doar câteva zile după ce guvernul SUA a dat în judecată producătorul american de echipamente pentru dispozitive mobile, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Qualcomm este un furnizor important atât pentru Apple cât și pentru liderul pieței de smartphone-uri, Samsung, cele două companii aducând 40% din veniturile de 23,5 miliarde de dolari înregistrate de Qualcomm anul trecut.

Apple susține că furnizorul său a refuzat să îi acorde reduceri promise de 1 miliard de dolari, după ce gigantul american a discutat cu autoritățile antitrust din Coreea de Sud, înainte ca acestea să amendeze Qualcomm. Apple mai susține că Qualcomm i-ar fi vândut cipuri doar cu condiția să plătească redevențe pentru brevetele deținute de companie, utilizând o politică de tipul “nu cumperi brevet, nu primești cip”.

Qualcomm preia NXP pentru 47 miliarde dolari, cea mai mare tranzacție din industria semiconductoarelor CITEȘTE ȘI Qualcomm preia NXP pentru 47 miliarde dolari, cea mai mare tranzacție din industria semiconductoarelor

“În plus, Qualcomm a încercat să oblige Apple să își schimbe declarațiile către autoritățile sud-coreene și să ofere infomații false în schimbul eliberării plăților promise. Apple a refuzat”, susține gigantul american.

Pe de altă parte, Qualcomm afirmă că Apple a încurajat diverse atacuri împotriva sa ale autorităților antitrust din mai multe țări, oferind informații false sau incomplete.

În decembrie, autoritatea antitrust din Coreea de Sud a impus companiei Qualcomm o amendă record de 1.030 miliarde de woni (854 milioane de dolari) pentru practici incorecte în afaceri, legate de licențierea brevetelor și vânzările de cipuri pentru modemuri.

Qualcomm deține brevete “standard-esențiale”, termenul referindu-se la tehnologii care ar trebui licențiate unui număr mare de solicitanți, care respectă niște condiții de bază.

Potrivit autorităților sud-coreene, Qualcomm a restricționat concurența prin refuzarea sau limitarea licențelor pentru brevetele standard esențiale legate de cipuri pentru modemuri unor producători concurenți, cum sunt Intel, Samsung Electronics și MediaTek, ceea ce le-a limitat vânzările și a făcut ca produsele lor să fie vulnerabile la procese.

În februarie 2015, Qualcomm a plătit o amendă de 975 milioane de dolari în China.

Săptămâna trecută, agenția guvernamentală americană Federal Trade Commission, care are ca scop principal protecția consumatorilor prin combaterea practicilor anti-concurențiale, a dat în judecată Qualcomm.

Conform agenției SUA, Qualcomm a profitat de poziția de care se bucură în piață pentru a forța producătorii de telefoane mobile să nu folosească echipamentele altor companii.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
qualcomm
instanta
despabubiti
procesoare
cip
smartphone
modem
amenda