Apple se pregătește să elimine parolele

Apple se pregătește să elimine parolele
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 14 iun 2021

Utilizatorii dispozitivelor Apple se vor putea loga mai rapid, mai ușor și mai sigur cu o viitoare tehnologie a gigantului american, care înlocuiește parolele cu datele biometrice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Apple a început să testeze ceea ce numește passkey - o componentă de autentificare din cadrul serviciului iCloud Keychain, care nu folosește parole alături de numele de utilizator, ci informațiile biometrice alte utilizatorilor.

Practic, atunci când își creează un cont online sau într-o aplicație, utilizatorul nu trebuie decât să aleagă un nume și să atașeze acestuia propriile date biometrice prin scanarea amprentei cu Touch ID, ori a feței cu Face ID, în funcție de capacitățile device-ului folosit.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Din acel moment, logarea într-un cont este doar chestiune de scanare a feței sau a amprentei.

Abordarea oferă multiple avantaje. Pentru utilizator, este mai simplă și mai rapidă, acesta nemaifiind nevoit să memoreze și să completeze parole. Și mai important, această metodă este și mai sigură decât cea tradițională.

Parola reprezintă cea mai mare vulnerabilitate pentru conturile și datele personale ale utilizatorilor. De cealaltă parte, chiar dacă nu sunt nici ele infailibile, datele biometrice sunt multe sigure decât parolele.

Dezvoltatorii vor trebui să-și actualizeze aplicațiile și site-urile pentru a fi compatibile cu noua tehnologie Apple. Din fericire, fiind vorba de o adaptare a standardului WebAuthn, procesul nu ar trebuie să fie foarte complicat.

La început, noua metodă de logare va fi disponibilă doar pe dispozitivele Apple. Compania americană spune, însă, că va colabora cu FIDO (organizația care a construit sistemul WebAuthn, pe care se bazează noua tehnologie Apple) și World Wide Web Consortium pentru ca noile passkeys să poată fi folosite pe Windows și Android.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
iphone
ipad
parole