Aproape trei sferturi dintre români nu au competențe digitale de bază, mult peste media UE

Aproape trei sferturi dintre români nu au competențe digitale de bază, mult peste media UE
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 mar 2017

Deși România are printre cei mai mulți abonați la internet de mare viteză din UE, iar numărul utilizatorilor de servicii mobile este în creștere, aproape trei sferturi dintre români nu au competențe digitale de bază, care să le permită accesarea unui e-mail sau instalarea de noi dispozitive, relevă datele Comisiei Europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rezultatele Indicelui economiei și societății digitale (DESI) elaborat de Comisie pentru 2017 arată că 72% dintre români încă nu au deprins competențe digitale de bază, mult peste media de 44% la nivelul Uniunii Europene. Având în vedere că procentul populației fără abilități digitale s-a redus ușor față de anul trecut, de la 74%, România a avansat o treaptă la categoria competențe de bază, până pe locul 27.

În ierarhia generală, calculată în funcție de progresele înregistrate în cinci domenii majore - conectivitatea, capitalul uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale și serviciile publice digitale – România s-a menținut pe ultimul loc în UE pentru al patrulea an consecutiv, cu un scor de 0,33 puncte.

România, la coada clasamentului competitivității regionale în UE. 5 din cele 8 regiuni românești au un scor de sub 10 puncte CITEȘTE ȘI România, la coada clasamentului competitivității regionale în UE. 5 din cele 8 regiuni românești au un scor de sub 10 puncte

“Zonele urbane sunt acoperite de conexiuni în bandă largă de mare viteză, România situându-se pe locul doi în UE în ceea ce privește proporția de abonamente din UE. De asemenea, adoptarea de către consumatori a serviciilor mobile în bandă largă se accelerează. Cu toate acestea, rata de digitalizare a economiei, inclusiv a serviciilor publice, și nivelul competențelor digitale rămân scăzute”, notează Comisia în profilul individual pentru România.

Potrivit Comisiei, utilizatorii de internet din România desfășoară mult mai puține activități online decât media UE, în special în ceea ce privește comerțul electronic și serviciile bancare electronice, însă folosesc intens rețelele sociale și apelurile video online.

Danemarca, Finlanda, Suedia și Țările de Jos sunt statele europene cel mai bine clasate la ediția din acest an a DESI, urmate de Luxemburg, Belgia, Marea Britanie, Irlanda, Estonia și Austria. Potrivit Comisiei, primii trei cei mai buni actori din sectorul digital din UE sunt și liderii în domeniu pe plan mondial, înaintea Coreei de Sud, a Japoniei și a Statelor Unite ale Americii.

Aproape trei sferturi dintre români nu au competențe digitale de bază, mult peste media UE

viewscnt
Afla mai multe despre
desi 2017
indicele economiei si societatii digitale
competente digitale
comisia europeana