Autoritatea din Comunicații: 55% dintre conexiunile de internet mobil sunt 4G

Autoritatea din Comunicații: 55% dintre conexiunile de internet mobil sunt 4G
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 dec 2019

Două treimi dintre utilizatori nu își limitează navigarea pe internetul mobil și acest lucru se reflectă în creșterea continuă a traficului, precizează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), care arată că traficul mediu lunar de internet mobil a crescut cu 16% în primele șase luni ale acestui an, ajungând la 3,4 GB per locuitor, în timp ce 55% dintre conexiunile de internet mobil sunt 4G.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Apetitul utilizatorilor pentru internet, indiferent dacă vorbim despre cel fix sau cel mobil, a continuat să crească și în prima jumătate a acestui an. În medie pe locuitor, în România s-au consumat lunar 3,4 GB prin internetul mobil și 27 GB prin internetul fix. Mai mult, aproape jumătate dintre utilizatori se conectează online atât prin internetul fix, cât și prin cel mobil”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM, într-un comunicat.

Datele prelucrate de ANCOM arată că, la jumătatea anului 2019, numărul conexiunilor la internet mobil era de 19,6 milioane (-1%). Numărul conexiunilor 4G își menține tendința de creștere, ajungând la aproape 11 milioane (+6%), ceea ce reprezintă peste 55% din numărul total de conexiuni la internet mobil, scrie News.ro.

FintechOS pornește pe drumul UiPath și primește o investiție de 14 milioane de dolari pentru a-și continua creșterea în Europa și pentru a se extinde în SUA și Sud-Estul Asiei CITEȘTE ȘI FintechOS pornește pe drumul UiPath și primește o investiție de 14 milioane de dolari pentru a-și continua creșterea în Europa și pentru a se extinde în SUA și Sud-Estul Asiei

Împreună cu conexiunile 3G (29% din total), ponderea conexiunilor de mare viteză (3G și 4G) ajunge la 84% din totalul conexiunilor.

În funcție de numărul de conexiuni active la internet mobil, la jumătatea anului 2019, Orange deținea o cotă de piață de 39%, Vodafone de 24%, Grupul Telekom de 19%, ceilalți furnizori însumând 18%.

Conform statisticilor ANCOM, numărul conexiunilor la internet fix din România s-a menținut la 5,1 milioane la jumătatea anului 2019, în creștere ușoară, de 1%, din care 3,5 milioane sunt în mediul urban (+0,2%) și 1,6 milioane în mediul rural (+2%).

Rata de penetrare a internetului fix la 100 gospodării era de 62% la nivel național, respectiv de 74% în mediul urban și de 47% în mediul rural.

Din totalul conexiunilor la internet fix, 71% (3,7 milioane) sunt conexiuni de foarte mare viteză (cel puțin 100Mbps). De altfel, peste 62% dintre conexiunile de internet fix au fibră optică până cel puțin la clădire, fiind realizate prin FTTH sau FTTB.

În prima jumătate a anului 2019, traficul mediu lunar de internet fix a fost de 27 GB per locuitor, în creștere cu 4%.

În funcție de numărul de conexiuni la internet fix, RCS&RDS deținea o cotă de piață de 52%, Grupul Telekom de 22%, UPC de 12%, ceilalți furnizori însumând 14%.

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România în primul semestru al anului 2019 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate de furnizorii care au obligația de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii.

Conform unui studiu realizat la comanda ANCOM în perioada iunie - august a acestui an privind atitudinile utilizatorilor de servicii de comunicații electronice – persoane fizice, 45% dintre aceștia utilizează atât internetul mobil, cât și pe cel fix, în timp ce 21% nu folosesc internetul.

În ceea ce privește gradul de satisfacție față de serviciile de internet fix sau mobil utilizate, peste 90% dintre utilizatori se declară mulțumiți, în general.

viewscnt
Afla mai multe despre
4g
ancom