Autoritatea irlandeză pentru protecția vieții private a dat în judecată Facebook

Autoritatea irlandeză pentru protecția vieții private a dat în judecată Facebook
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mai 2016

Transferurile de date efectuate de companii ca Facebook și Google către Statele Unite se confruntă cu o nouă provocare juridică, după ce Autoritatea irlandeză pentru protecția vieții private (IDPC) a anunțat că se va adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu mecanismele folosite de Facebook pentru transferul de date, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Decizia a fost luată la finalul unei anchete asupra transferului de date despre utilizatori de Facebook din Uniunea Europeană către SUA.

Sediul european al Facebook, ca în cazul altor mari companii din domeniul tehnologic, se află la Dublin, iar activitatea sa este reglementată de IDPC. Aceasta a anunțat că va cere CJUE să se pronunțe asupra validității așa-numitelor ''contracte model'' ale Facebook, contracte juridice obișnuite folosite de mii de companii pentru a transfera date personale în afara Uniunii Europene.

La începutul lunii octombrie, rețeaua de socializare Facebook a apreciat drept imperativ ca Uniunea Europeană și SUA să găsească o soluție pentru a garanta 'metode fiabile de transferuri legale de date', după ce Curtea de Justiție a UE a invalidat cadrul juridic existent.

Facebook a cheltuit în trei ani peste 12 milioane dolari pentru securitatea lui Zuckerberg CITEȘTE ȘI Facebook a cheltuit în trei ani peste 12 milioane dolari pentru securitatea lui Zuckerberg

CJUE a invalidat cadrul juridic care acoperă transferul de date personale din UE către SUA, într-un caz în care este implicată compania Facebook. Instanța europeană i-a dat astfel dreptate cetățeanului austriac Max Schrems, utilizator de Facebook și care a contestat o decizie din 2000 a Comisiei Europene.

Executivul UE estimase că SUA asigură un nivel de protecție adecvat datelor cu caracter personal transferate peste Atlantic.

După dezvăluirile făcute de Edward Snowden legate de practicile de supraveghere în masă ale serviciilor de informații din SUA, Schrems a depus o plângere la Autoritatea irlandeză pentru protecția vieții private, care însă i-a respins plângerea.

În primăvara anului trecut, autoritățile de protecție a datelor din Franța, Belgia, Germania, Olanda și Spania au lansat o anchetă asupra politicii de confidențialitate a rețelei de socializare online Facebook. A fost vizată mai ales creșterea transferului de date între mai multe aplicații, cum ar fi Instagram sau WhatsApp. Ancheta a fost coordonată de autoritățile olandeze.

Sursa:Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
google
irlanda
cjue