Ce noutăți vor aduce smartphone-urile în 2018

Ce noutăți vor aduce smartphone-urile în 2018
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 9 dec 2017

Dacă 2017 a fost anul care a adus un mult așteptat progres în ceea ce privește designul, anul viitor smartphone-urile se pregătesc pentru semnificative progrese sub capotă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anul care tocmai se încheie s-a făcut remarcat, în ceea ce privește smartphone-urile, printr-o evoluție de design prevestită încă din 2016. Apple, Samsung și alți câțiva producători au făcut un mic pas în direcția unui dispozitiv care este tot un ecran, cum am văzut de atâtea ori în filmele Science-Fiction.

Ecranul celor mai cunoscute smartphone-uri de pe planetă s-a extins anul acesta, acaparând din ramele laterale care-l înconjurau până acum. Producătorii au reușit ca în același spațiu să acomodeze un ecran mai mare.

Designul în 2018

2018 va aduce mai multe telefoane care vor folosi tehnologia de construcție amintită. Restul producătorilor nu vor putea ignora acest trend și vor reproduce mai mult sau mai puțin la fel ca Samsung și Apple modelul ecranelor extinse.

Pentru anul viitor, cel mai probabil acest design va rămâne exclusiv disponibil pe flagship-uri, ca un element premium care determină utilizatorul să cheltuiască mai ușor peste 1.000 de euro pe un smartphone. Apoi, din 2019, este foarte posibil ca și telefoanele mai ieftine să adopte acest model.

Apple și Google prezintă bilanțul: Care sunt cele mai descărcate produse digitale din App Store și Google Play pe 2017 CITEȘTE ȘI Apple și Google prezintă bilanțul: Care sunt cele mai descărcate produse digitale din App Store și Google Play pe 2017

Va exista, probabil, și o excepție: Apple. Nu este exclus ca toate iPhone-urile de anul viitor să folosească designul lui iPhone X. Însă, Apple nu vinde telefoane ieftine, ci doar mai puțin scumpe decât modelul de top.

Cele mai multe noutăți vor viza anul viitor aspectele tehnice și vor fi influențate de platformele folosite. Se știe deja ca flagship-urile cu Android de anul viitor vor folosi noua iterație a celor de la Qualcomm, Snapdragon 845, urmașul direct al lui Snapdragon 835, vedeta din 2017.

Viteză, viteză, viteză

Prin intermediul lui Snapdragon 845, smartphone-urile de top de anul viitor vor fi, în mod cât se poate de previzibil, mai rapide.

Nucleele de performanță ale procesorului vor fi cu 25% mai rapide, iar nucleele eficiente (cele folosite pentru a reduce consumul și a crește autonomia) vor fi și ele mai rapide cu 15 procente.

Google pregătește lansarea unui nou serviciu muzical CITEȘTE ȘI Google pregătește lansarea unui nou serviciu muzical

Va crește și puterea de procesare grafică. Va fi folosit un nou chipset grafic, numit Adreno 630, care va fi cu 30% mai rapid decât cel de anul acesta și cu 30% mai eficient.

Odată cu procesorul și chipset-ul grafic, un progres important îl va înregistra și inteligența artificială, ale cărei sarcini vor beneficia de un spor de performanță de 300% față de ceea ce s-a întâmplat în 2017.

Camera foto face progrese mai mult pe partea video

AI-ul va avea un rol din ce în ce mai important și în ceea ce privește performanța camerei foto, mai exact a sarcinilor de post-procesare.

Acesta, împreună cu sistemul de stabilizare a imaginii, va îmbunătăți calitatea fotografiilor realizate în condiții de iluminare slabă, urmând să poată menține mai multe detalii în timp ce aplică filtre de reducere a zgomotului generat în urma creșterii nivelului de ISO.

EXCLUSIV Dezacord conducere Telekom - sindicat pe tema impactului transferului contribuțiilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dezacord conducere Telekom - sindicat pe tema impactului transferului contribuțiilor

Însă, marile progrese se vor face anul viitor pe parte de video. Flagship-urile care vor folosi Snapdragon 845 vor putea să filmeze în format 4K cu 60 de cadre pe secundă, față de cele 30 de cadre din prezent.

Creșterea calității va fi simțită și la rezoluțiile mai mici. Spre exemplu, o filmare în format 720p va putea fi făcută cu 480 de cadre pe secundă, ceea ce intră deja în zona de slow-motion.

Realitatea virtuală va deveni mai mult decât un experiment

Următoare generație va aduce suport nativ pentru așa-numitul VR de cameră. Telefonul va evolua de la un VR cu unghi limitat de vizualizare, la unul deschis, de dimensiunea unei camere, în care utilizatorul se va putea mișca și interacționa cu elementele din jur (în loc să fie doar spectator cum este cazul acum).

Google prezintă listele: ce au căutat românii în 2017. Oamenii, evenimentele și subiectele care au captat atenția CITEȘTE ȘI Google prezintă listele: ce au căutat românii în 2017. Oamenii, evenimentele și subiectele care au captat atenția

Grație tehnologiei “Adreno foveation” a chipului grafic, va exista suport pentru eye-tracking ceea ce va duce la îmbunătățirea semnificativă a imaginii.

De asemenea, suportul pentru hand-tracking va permite interacțiunea cu mediul virtual fără necesitatea unui controller care să fie ținut în mână.

Internet mai rapid, Bluetooth mai eficient

Conexiunea de date va fi cu 20% mai rapidă datorită platformei Snapdragon 845. Acolo unde rețelele operatorilor o vor permite, noul modem de date X20 va aduce viteze de până la 1,2 Gbps.

Cei de la Qualcomm promit că și WiFi-ul va fi mai bun, iar acest lucru se va observa în zonele în care sunt foarte multe dispozitive conectate.

Anul viitor, conexiunile Bluetooth vor consuma cu până la 50% mai puțină baterie. Dacă până, în cazul căștilor, de exemplu, semnalul Bluetooth era trimis către una din căști care, la rândul ei trebuia să trimită semnalul mai departe, la cealaltă cască, trecerea la Bluetooth 5 va realiza o singură transmisiune pentru ambele căști.

ANCOM vrea să afle cât de satisfăcuți sunt clienții serviciilor telecom și poștale, dar și dacă aceștia știu că instituția se îngrijește de ei. Pentru asta este gata să plătească peste 3,5 milioane lei CITEȘTE ȘI ANCOM vrea să afle cât de satisfăcuți sunt clienții serviciilor telecom și poștale, dar și dacă aceștia știu că instituția se îngrijește de ei. Pentru asta este gata să plătească peste 3,5 milioane lei

Securitate prin izolare

Snapdragon 845 va include o unitate de procesare numită Secure Processing Unit, care va funcționa  izolat de restul platformei. Va avea propriul procesor, propria memorie și propriul sistem de criptare.

Va fi practic un seif care va procesa datele complet izolat de restul dispozitivului. Informațiile păstrate de Secure Processing Unit ar trebui să fie în siguranță, cel puțin teoretic, chiar în cazul în care telefonul propriu-zis este compromis în urma unui atac.

Pentru a benefica, însă, de această tehnologie, este necesar suportul producătorilor de telefoane.

Ce nu vor aduce smartphone-urile anul viitor

2018 nu va aduce rezolvarea marii probleme a smartphone-urilor și a dispozitivelor mobile în general – bateria.

Deși se cercetează și se experimentează cu diverse tehnologii, în poll position fiind grafenul, vor trece cel puțin trei ani (în cel mai optimist scenariu) până când o generație nouă de baterii, care să înmagazineze mai multă energie, va ajunge să fie inclusă în produsele vândute pe piață.

Eficientizarea consumului care se încearcă prin platformele care vor sta la baza smartphone-urilor de anul viitor va aduce un spor final de câteva procente care va fi, cel mai probabil, redirecționat către alte consumatoare de energie, cum sunt noile chipset-uri care motorizează inteligența artificială din telefoane.

viewscnt
Afla mai multe despre
smartphone
android
iphone
apple
qualcomm