Comisia Europeană contestă la CJUE anularea amenzii record de 13 miliarde euro împotriva Apple

Comisia Europeană contestă la CJUE anularea amenzii record de 13 miliarde euro împotriva Apple
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 25 sep 2020

Comisia Europeană a contestat în instanță hotărârea Tribunalului CJUE prin care sunt anulate taxe retroactive record de 13 miliarde de euro împotriva Apple în Irlanda, a anunțat vicepreședintele executiv al Comisiei, Margrethe Vestager.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Comisia a decis să facă recurs în fața Curții Europene de Justiție (...) Comisia consideră, cu respect, că Tribunalul a comis o serie de erori de drept în hotărârea sa. Din acest motiv, Comisia aduce această chestiune în fața Curții Europene de Justiție”, a declarat Vestager într-un comunicat vineri.

În august 2016, Comisia Europeană a solicitat Irlandei să recupereze de la Apple taxe de până la 13 miliarde de euro plus dobânzi, cu argumetul că Apple ar fi beneficiat de avantaje fiscale ilegale în perioada 2003-2014.

O comisie din Senatul SUA îi va cita pe șefii Facebook, Google și Twitter, dacă vor refuza participarea la o audiere programată pe 1 octombrie CITEȘTE ȘI O comisie din Senatul SUA îi va cita pe șefii Facebook, Google și Twitter, dacă vor refuza participarea la o audiere programată pe 1 octombrie

Cea mai mare companie din lume ar fi beneficiat de un “tratament fiscal selectiv” în Irlanda, care i-ar fi conferit un avantaj semnificativ față de alte companii, potrivit Comisiei.

Apple și Guvernul Irlandei au contestat decizia Comisiei, Tribunalul CJUE hotărând, în iulie, să dea câștig de cauză reclamanților.

“Asigurarea faptului că toate companiile, mari și mici, își plătesc partea echitabilă din impozite, rămâne o prioritate majoră pentru Comisie. Tribunalul a confirmat în repetate rânduri principiul conform căruia, deși statele membre au competența de a stabili legislația fiscală în materie de impozitare, acestea trebuie să facă acest lucru cu respectarea legislației UE, inclusiv a normelor privind ajutoarele de stat. Dacă statele membre oferă anumitor companii multinaționale avantaje fiscale care nu sunt disponibile rivalilor lor, acest lucru dăunează concurenței loiale în Uniunea Europeană, încălcând regulile privind ajutoarele de stat”, a precizat Vestager în comunicatul de astăzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
taxe irlanda
comisia europeana
tribunalul cjue
ajutor de stat
avantaje fiscale
cjue
curtea europeana justitie