Comisia juridică a Camerei Reprezentanților a aprobat un raport care acuză marile companii de tehnologie că zdrobesc firmele mici

Comisia juridică a Camerei Reprezentanților a aprobat un raport care acuză marile companii de tehnologie că zdrobesc firmele mici
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 apr 2021

Comisia juridică a Camerei Reprezentanților a aprobat un raport care acuză marile companii de tehnologie că zdrobesc sau preiau firmele mici, potrivit unui comunicat publicat de reprezentantul David Cicilline, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Odată cu aprobarea în timpul unei audieri maraton, raportul de peste 400 de pagini va deveni un raport oficial al comisiei și planul cadru pentru o lege pentre restrângerea puterii de piață a celor precum Google Alphabet, Apple, Amazon.com și Facebook, scrie News.ro

Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

Raportul a fost aprobat printr-un vot de 24-17.  Companiile au negat orice acțiune greșită.

Raportul, publicat pentru prima dată în octombrie, - reprezentând prima astfel de revizuire a industriei tehnologice efectuată de Congres - sugerează modificări ample la legea antitrust și descrie zeci de cazuri în care se afirmă că aceste companii s-au folosit abuziv de putere.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

"Amazon, Apple, Google și Facebook dețin fiecare putere de monopol asupra unor sectoare semnificative ale economiei noastre. Acest monopol trebuie să se încheie", a spus Cicilline într-un comunicat.

"Aștept cu nerăbdare elaborarea legislației care să răspundă preocupărilor semnificative pe care le-am ridicat".

Primul proiect de lege a fost deja introdus. Un grup bipartisan de parlamentari americani, condus de Cicilline și senatorul Amy Klobuchar, a introdus un proiect de lege în martie, pentru a facilita organizațiilor de știri să negocieze colectiv cu platforme precum Google și Facebook.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Tot în Senat, Klobuchar a depus în februarie un proiect de lege mai larg, pentru a consolida capacitatea autorităților antitrust de a opri fuziunile, coborând pragul pentru oprirea tranzacțiilor și acordându-le mai mulți bani pentru lupte legale.

Raportul Cicilline, ale cărui origini sunt bipartizane, conține un set de schimbări potențiale ale legii antitrust.

Republicanii au criticat companiile Big Tech pentru că ar fi cenzurat discursul conservator, dând ca exemple blocarea unor conturi pe Facebook sau Twitter sau interzicerea accesului fostului președinte Donald Trump la platforme.

În pofida nemulțumirii lor, majoritatea republicanilor nu au susținut modificările propuse de raport în legea antitrust, ci au discutat în schimb eliminarea protecțiilor legale pentru companiile de media socială, care le sunt acordate în temeiul secțiunii 230 din Legea privind decența în comunicații.

Legea conferă companiilor imunitate față de conținutul postat pe site-urile lor de către utilizatori.

VIDEO & FOTO Premieră mondială Mercedes EQS, prima limuzină electrică de lux din lume și prima mașină de serie echipată cu tehnologie de conducere autonomă Nivel 3 CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Premieră mondială Mercedes EQS, prima limuzină electrică de lux din lume și prima mașină de serie echipată cu tehnologie de conducere autonomă Nivel 3

Legislația sugerată în raport variază de la măsuri agresive, cum ar fi interzicerea potențială unor companiilor precum Amazon.com de a opera pe piețele în care și concurează și la cele mai puțin controversate, cum ar fi creșterea bugetelor agențiilor care aplică legea antitrust - Divizia antitrust a Departamentului de Justiție și Comisia Federală pentru Comerț.

Raportul cere, de asemenea, Congresului să permită autorităților antitrust mai multă libertate în oprirea companiilor de a cumpăra firme rivale, lucru care este acum dificil.

viewscnt
Afla mai multe despre
google alphabet
apple
amazon.com
facebook.