Consiliul Concurenței face recurs împotriva deciziei de reducere a amenzii aplicate Vodafone în 2011

Consiliul Concurenței face recurs împotriva deciziei de reducere a amenzii aplicate Vodafone în 2011
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 15 iun 2016

Consiliul Concurenței a atacat cu recurs, marți, decizia prin care Curtea de Apel București (CAB) a redus cu peste 50 milioane, la 69,7 milioane de lei, o amendă aplicată de instituție în februarie 2011 companiei Vodafone România, al doilea mare jucător local de telefonie mobilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cererea de recurs a fost depusă la CAB, dar va fi soluționată la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Reducerea sancțiunii aplicate Vodafone, care s-a ridicat la 120,3 milioane de lei, a fost efectul unei decizii CAB din ianuarie 2016, prin care s-a diminuat procentajul aplicat cifrei de afaceri a operatorului aferentă anului 2010, de la 3,45% la 2%.

 “Admite în parte cererea reclamantei. Anulează în parte Decizia 1/14.02.2011 emisă de Consiliul Concurenței, în sensul că reduce amenda aplicată de la 3,45% la 2% din cifra de afaceri. Cu recurs. Pronunțată în ședință publică, 18.01.2016”, se arată pe pagina web a CAB.

În februarie 2011, Consiliul Concurenței a amendat Orange România și Vodafone România cu 268,33 milioane de lei (63 milioane de euro) pentru abuz de poziție dominantă.

În cazul Orange România, amenda s-a ridicat la 147,9 milioane de lei și a reprezentat 3,6% din cifra de afaceri a operatorului în 2010.

La Vodafone România, sancțiunea a fost stabilită la 3,45% din afacerile companiei în 2010, respectiv 120,3 milioane de lei.

În iunie 2013, CAB a respins ca neîntemeiată acțiunea Vodafone Romania, cu posibilitate de recurs.

Un an mai târziu, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a retrimis spre rejudecare dosarul în care Vodafone România a contestat amenda din 2011. O decizie similară a fost hotărâtă de instanță și în cazul Orange Romania, în iunie 2014.

“Decizia nr. 1841/08.04.2014. Admite recursul declarat de Vodafone România împotriva sentinței civile nr. 1922/11.06.2013 și a încheierii din 19.03.2013 ale Curții de Apel București. Casează hotărârile recurate și trimite cauza spre rejudecare aceleiași instanțe. Irevocabilă. Pronunțată, în ședință publică, 08.04.2014”, potrivit datelor instanței.

Instanța respinge cererea Vodafone prin care a solicitat ANCOM recupererea unui prejudiciu de 15 mil. euro CITEȘTE ȘI Instanța respinge cererea Vodafone prin care a solicitat ANCOM recupererea unui prejudiciu de 15 mil. euro

În cadrul investigațiilor declanșate în 2006, în urma unor plângeri depuse de către Netmaster Communications SRL, Consiliul Concurenței a constatat că Orange și Vodafone au refuzat să acorde firmei Netmaster accesul la rețele lor de telefonie în vederea terminării apelurilor naționale și internaționale tranzitate de acest operator.

Netmaster solicitase interconectarea la tariful reglementat de ANCOM, tarif mai mic decât cele practicate de Orange și Vodafone.

Interconectarea rețelelor operatorilor și implicit achiziția de către aceștia a serviciilor de terminare a apelurilor permite abonaților din rețele diferite posibilitatea de a se apela între ei. Astfel, realizarea acestor servicii implică preluarea apelurilor provenite sau tranzitate din/prin rețelele altor operatori (Netmaster în acest caz) și livrarea lor la punctul final de destinație (utilizatorii finali ai rețelelor Orange și Vodafone).

Potrivit instituției, abuzurile Vodafone și Orange s-au manifestat pe piețele serviciilor de terminare a apelurilor în propriile rețele de telefonie, piețe pe care fiecare dintre acești operatori deține o poziție de monopol.

Conform legislației în domeniul concurenței, în absența unei justificări obiective, un refuz reprezintă un abuz de poziție dominantă pe piața de acces.

Orange și Vodafone aveau nu numai obligația de a acorda accesul Netmaster la rețelele lor în vederea terminării apelurilor, dar și pe aceea de a respecta reglementările autorității din domeniu, inclusiv cea de a practica un tarif maxim pentru serviciile respective (indiferent de locul de inițiere a acestora, în afara sau în interiorul României).

Din analiza efectuată de Consiliul Concurentei a rezultat că, până la data de 1 ianuarie 2007, Vodafone și Orange și-au stabilit tarife mai mari pentru serviciul de terminare a apelurilor în internațional, fără a lua în considerare reglementările din domeniu, care stabileau un tarif maxim ce trebuia respectat.

Cele două companii nu au acordat Netmaster accesul la rețelele lor de telefonie pentru terminarea apelurilor originate în internațional și a celor originate în rețelele altor furnizori din România pentru pentru o perioadă de  1 an și jumătate în rețeaua Vodafone și 2 ani și 4 luni în rețeaua Orange.

De asemenea, pentru o scurtă perioadă de timp, cele două companii au limitat terminarea apelurilor naționale provenite din rețeaua Netmaster.

"Veniturile suplimentare obținute de cele două companii pe această piață reprezintă, de fapt, cheltuieli suplimentare ale operatorilor care au terminat apeluri în rețelele Vodafone și Orange. Acest lucru se traduce prin plata unor tarife mai mari de către consumatorii finali”, declara președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, într-un comunicat din februarie 2011.

Netmaster a fost unul dintre furnizorii alternativi de servicii de telefonie fixă din România intrați pe piață începând cu anul 2003, odată cu liberalizarea acesteia.

În prezent, firma nu mai există, fiind radiată (fuziune prin absorbție) din august 2008.

Firma a fost cumpărată de New Com Telecomunicații, care și-a vândut la rândul său baza de clienți către RCS&RDS și Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom), pe fondul unor probleme financiare generate de recesiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
vodafone
amenda
instanta
decizie
recurs