Decizie majoră în UE: din 2024, devine obligatoriu încărcătorul unic pentru dispozitivele electronice

Decizie majoră în UE: din 2024, devine obligatoriu încărcătorul unic pentru dispozitivele electronice
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2022

Parlamentul European a aprobat o directivă prin care se instituie obligația unui port de încărcare comun pentru o gamă largă de dispozitive electronice vândute în UE.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Această directivă va impune obligativitatea unui port de încărcare USB-C pentru o gamă largă de dispozitive electronice, indiferent de producător, ceea ce a stârnit nemulțumirea Apple. Prin urmare, toate dispozitivele vor putea fi reîncărcate cu același încărcător, scrie Hotnews.ro.

Producătorul american de cipuri Nvidia oprește toate activitățile din Rusia. Angajații vor putea să își continue activitatea în alte țări CITEȘTE ȘI Producătorul american de cipuri Nvidia oprește toate activitățile din Rusia. Angajații vor putea să își continue activitatea în alte țări

Noile norme se aplică unei game largi de dispozitive electronice, și anume:

  • telefoane mobile
  • tablete și e-read
  • ere aparate fotografice digitale
  • console de jocuri video
  • căști, căști intraauriculare
  • difuzoare portab
  • ile mouse-uri și tastaturi fără fir
  • sisteme portabile de navigație


În plus, noile norme se vor aplica, de asemenea, tuturor laptopurilor după 40 de luni de la intrarea în vigoare a directivei.

„Este o zi mare pentru consumatori și o zi mare pentru mediu”, a declarat eurodeputatul maltez Alex Agius Saliba, raportorul textului care a obținut 602 de voturi pentru, 13 împotrivă și 8 abțineri.

Directiva urmărește să lase în mod sistematic consumatorului alegerea de a cumpăra un dispozitiv nou cu sau fără încărcător. Acest lucru va duce la reducerea volumului de deșeuri electronice asociate cu producția, transportul și eliminarea încărcătoarelor. Posibilitatea de a face obligatorie această vânzare separată va fi evaluată de Comisie la patru ani după intrarea în vigoare a directivei.

Noile norme trebuie puse în aplicare în termen de24 de luni de la intrarea în vigoare a directivei pentru majoritatea dispozitivelor.

Proiectul a fost lansat în 2009 de Comisie, dar s-a confruntat mult cu rezistența industriei.

Cu toate acestea, numărul de tipuri de încărcătoare existente a fost mult redus de-a lungul anilor. De la aproximativ treizeci în 2009, au trecut la trei: conectorul Micro USB care a fost de mult montat pe majoritatea telefoanelor, USB-C, o conexiune mai recentă și tehnologia de încărcare Lightning de la Apple.

Grupul din California, care susține că Lightning alimentează mai mult de un miliard de dispozitive în întreaga lume, și-a exprimat în mod constant opoziția, spunând că decizia UE va „înăbuși inovația” și va rupe UE – sub rezerva unei alegeri standarde „învechite” – de restul lumii.

viewscnt
Afla mai multe despre
încărcător unic
ue