Deficit global de 2,7 milioane de angajați în domeniul securității cibernetice

Deficit global de 2,7 milioane de angajați în domeniul securității cibernetice
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2022

Deficitul global de competențe în domeniul securității cibernetice este, în prezent, de 2,7 milioane de angajați, dintre care aproape 200.000 în Europa, reiese dintr-un studiu întocmit de The International Information System Security Certification Consortium (ISC), citat de blogul din România al producătorului de soluții antivirus Eset.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Se vorbește de ceva vreme despre faptul că există un deficit de competențe în domeniul securității cibernetice. Iar pe tot globul deficitul de talent din industrie a înregistrat valori de milioane de angajați. De asemenea, este menționat tot mai des în aceste vremuri fenomenul numit "Marea Demisie": o perioadă disruptivă care apare o dată la o generație pe piața muncii, care este și mai accentuată acum, ca urmare a pandemiei, când angajații și profesioniștii din diferite industrii își reevaluează traseele profesionale. La prima vedere, acest fenomen ar părea o veste proastă pentru industrii precum securitatea cibernetică, unde cererea de competențe este deja foarte mare. Cu toate acestea, dacă privim mai în profunzime, vedem că "Marea Demisie" poate reprezenta o oportunitate pentru angajatori, dacă aceștia aleg să o fructifice. Cu o politică de angajare corectă, organizațiile pot valorifica de fapt volatilitatea pieței muncii pentru a atrage noi talente. În acest fel, își pot îmbunătăți postura de securitate și pot aprofunda în siguranță transformarea digitală, încurajând totodată inovația ca motor esențial al progresului", sunt de părere specialiștii Eset.

FOTO OnePlus anunță smartphone-ul Nord 2T CITEȘTE ȘI FOTO OnePlus anunță smartphone-ul Nord 2T

Conform cercetării de specialitate, principalele consecințe ale lipsei de personal în domeniu sunt: sisteme configurate greșit (32%), insuficient timp alocat pentru evaluări adecvate ale riscurilor (30%), remedieri lente ale sistemelor critice (29%) și erori în procese și proceduri (28%), scrie Agerpres.

La nivel global, datele ISC relevă faptul că deficitul de competențe în domeniul securității cibernetice a ajuns la un număr de 2,7 milioane de angajați, dintre care aproape 200.000 în Europa. În același context, în Marea Britanie, jumătate dintre liderii care activează în departamentele de securitate au susținut, recent, că se gândesc să demisioneze din cauza stresului și a epuizării.

Totodată, un nou studiu Asociația de Control a Sistemelor Informaționale (ISACA) arată că șase din zece profesioniști din industrie (63%) au afirmat că au posturi de securitate vacante, în creștere cu 8% comparativ cu anul precedent, iar 62% din aceștia consideră că echipele lor nu au suficient personal. De asemenea, o cincime declară că este nevoie de cel puțin jumătate de an pentru a găsi candidați calificați pentru posturile deschise pe care le au.

În privința motivelor pentru care angajații pleacă din companii, majoritatea (59%) este recrutată de alte entități, aproape jumătate (48%) invocă un salariu/bonus insuficiente (48%), apoi oportunități limitate de avansare în carieră (47%), niveluri ridicate de stres (45%) și sprijin slab din partea conducerii (34%)

"Există însă modalități pentru a atenua deficitul de talent. Automatizarea și machine learning-ul (ML) pot prelua unele procese banale și pot degreva astfel angajații pentru ca aceștia să poată lucra la sarcini mai importante (...) Deși premisele par sumbre, există o rază de speranță. Un neajuns bine cunoscut, care contribuie de ceva timp la criza competențelor de securitate, sunt modalitățile tradiționale în care se fac angajările. În procesul de recrutare al multora dintre organizațiile angajatoare din industria IT se pune accentul, într-o primă fază eliminatorie, pe acreditările și diplomele universitare ale unui posibil candidat. Astfel, în unele cazuri, managerii de departament nu ajung niciodată să intervieveze potențiali candidați care au abilitățile necesare pentru o anumită poziție, pentru că filtrele software-ului automatizat folosit de departamentul de resurse umane i-au eliminat din procesul de recrutare", susțin experții.

Cel mai mare decalaj de competențe pe care respondenții la sondajul ISACA au spus că îl văd la profesioniștii din ziua de azi sunt cele legate de soft skills (54%).

viewscnt
Afla mai multe despre
securitate cibernetica
angajati