Departamentul de Justiție al SUA a prezentat un proiect de reformă a imunității legale a companiilor din sectorul internetului

Departamentul de Justiție al SUA a prezentat un proiect de reformă a imunității legale a companiilor din sectorul internetului
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 sep 2020

Departamentul de Justiție a prezentat miercuri un proiect de lege pentru reformarea imunității legale de care beneficiază companiile din sectorul internetului și urmează încercării din acest an a președintelui Donald Trump de a înăspri reglementările pentru giganții tehnologici, precum Google și Facebook, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Propunerea are rolul să limiteze prevederile Secțiunii 230 a Legii privind Decența în Comunicații, care oferă platformelor de tehnologice de tipul Google, divizie a grupului Alphabet, și Facebook protecție față de răspunderea pentru conținutul postat de utilizatori, scrie News.ro.

PROFIT LIVE TV Dan Mihăescu, partener fondator al GapMinder: Asistăm la accelerarea unui termen foarte prăfuit, digital transformation, în domenii ca banking, asigurări, logistică sau retail CITEȘTE ȘI PROFIT LIVE TV Dan Mihăescu, partener fondator al GapMinder: Asistăm la accelerarea unui termen foarte prăfuit, digital transformation, în domenii ca banking, asigurări, logistică sau retail

Proiectul necesită aprobarea de către Congres, find improbabil să fie luate măsuri până anul viitor, cel mai devreme.  În Congres există mai multe proiecte care prevăd restrângerea imunității acestor companii. Nu este clar dacă Departamentul de Justiție va susține vreunul dintre proiectele aflate deja în Congres.

Propunerea Departamentului de Justiție prevede în principal ca atunci când companiile ”distribuie în mod voit materiale ilegale sau moderează conținutul cu rea-credință, atunci Secțiunea 230 să nu le protejeze de consecințele acțiunilor lor”.

Proiectul prevede o serie de reforme pentru a asigura transparența deciziilor companiilor de internet atunci când elimină conținut și stabilește situațiile când acestea ar trebui să răspundă opentru limbajul pe care îl modifică. De asemenea, sunt revizuite definițiile actuale din Secțiunea 230, cu un limbaj mai concret, care oferă recomandări mai multe pentru utilizatori și instanțe.

Propunerea încurajează totodată platformele online să ia măsuri împotriva conținutului ilegal și cere mai multă claritate în privința măsurilor autorităților federale civile care aplică legea.

Procurorul general William Barr a afirmat într-un comunicat că administrația cere ”Congresului să adopte reformele necesare Secțiunii 230 și să înceapă să tragă la răspundere companiile atât atunci când cenzurează discursul cât și atunci când facilitează în mod voit activitățile online ilegale”.

Miercuri, președintele Donald Trump urma să se întâlnească cu un grup de procurori generali, din Texas, Arizona, Utah, Louisiana, Arkansas, Mississippi, Carolina de Sud și Missouri, toți republicani, pe fondul criticilor sale la adresa companiilor din sectorul mediei sociale. Twitter a marcat în repetate rânduri tweeturi ale preedintelui Trump, afirmând că acestea includ posibile informații înșelătoare legate de votul prin poștă.

În luna mai, Trump a cerut Departamentului pentru Comerț să emită o petiție pentru a cere Comisiei Federale pentru Comunicații (FCC) să limiteze protecțiile în cadrul Secțiunii 230, după ce Twitter și-a avertizat cititorii, în luna mai, să verifice postările președintelui legate de acuzațiile nedovedite de fraude legate de votul prin poștă.

Un grup reprezentând marile companii din sectorul internetului, între care Facebook, Amazon.com și Google, a cerut FCC să respingă petiția, afirmând că este ”greșită, fără bază legală și implică probleme serioase legate de politică publică”.

viewscnt
Afla mai multe despre
departamentul de justiție al sua
internet