Directoarea financiară a Huawei Meng Wanzhou cere Canadei să nu o extrădeze în SUA

Directoarea financiară a Huawei Meng Wanzhou cere Canadei să nu o extrădeze în SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iun 2019

Avocații directoarei financiare a gigantului chinez în domeniul telecomunicațiilor Huawei Meng Wanzhou, arestată la Vancouver în decembrie, i-au scris ministrului canadian al justiției și i-au cerut să abandoneze procedura extrădării în Statele Unite, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Meng Wanzhou a fost arestată în Canada la cererea justiției americane, care o acuză de ocolirea sancțiunilor americane impuse Iranului, dar și de faptul că a furat, prin două filiale, secrete industriale grupului american în domeniul telecomunicațiilor T-Mobile, scrie News.ro.

Avocații acesteia contestă acuzațiile.

Compania elvețiană WISeKey deschide un centru de excelență în domeniul blockchain la București CITEȘTE ȘI Compania elvețiană WISeKey deschide un centru de excelență în domeniul blockchain la București

Directoarea financiară a Huawei a fost eliberată câteva zile mai târziu, în urma plății unei cauțiuni în valoare de zece milioane de dolari canadieni (6,6 milioane de euro), în schimbul purtării unei brățări electronice și predării pașapoartelor.

Audieri cu privire la cererea de extrădare a Statelor Unite urmează să înceapă la 20 ianuarie 2020.

Mesajul trimis luni ministrului canadian al Justiției David Lametti de către avocații chinezei nu a fost făcut public. Însă avocații chinezei au anunțat într-un comunicat că i-au cerut ministrului să abandoneze o procedură de extrădare pe care o cataloghează drept ”fără fundament”, apreciind că este un lucru mai bun pentru ”interesele naționale canadiene”.

Arestarea lui Meng a cauzat o criză diplomatică fără precedent între Ottawa și Beijing.

China i-a arestat pe un fost diplomat canadian, Michael Kovrig, și pe consultantul Michael Spavor, pe care-i suspectează de spionaj și a condamnat la moarte alți doi canadieni, găsiți vinovați de trafic de droguri.

Violeta Alexandru, președinte interimar al PNL București, după demisia lui Cristian Bușoi CITEȘTE ȘI Violeta Alexandru, președinte interimar al PNL București, după demisia lui Cristian Bușoi

Ministrul canadian de Externe Chrystia Freeland a îndepărtat, recent, ideea unei anulări pur și simplu a procedurii de extrădare a lui Meng Wanzhou, sugerată de căte fostul premier canadian Jean Chrétien.

”Fie suntem un stat de drept, fie nu suntem”, a declarat ea. ”Acest lucru ar crea un precedent foarte periculos, în cazul în care Canada și-ar schimba poziția cu privire la respectarea tratatului extrădării (cu Statele Unite), ca răspuns la presiuni externe”, a subliniat ea.

Ministrul canadian al Justiției David Lametti a refuzat să comenteze cererea avocaților lui Meng.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
meng wanzhou
sua
extradare
canada