Europol anunță închiderea operațiunii de malware Emotet

Europol anunță închiderea operațiunii de malware Emotet
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 ian 2021

Anchetatorii internaționali au închis Emotet, una din cele mai periculoase operațiuni de malware din lume, a anunțat Europol miercuri.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Informațiile preluate de dpa arată că infrastructura sistemului Emotet, utilizată în special de rețele infracționale organizate, se află în prezent sub controlul autorităților. Rezultatul a necesitat o anchetă care a durat doi ani, în opt țări, sub conducere germană și olandeză, scrie Agerpres.

Microsoft - rezultate financiare record în 2020 CITEȘTE ȘI Microsoft - rezultate financiare record în 2020

Europol nu a comentat despre eventuale arestări în acest dosar.

Emotet a fost "unul din cele mai periculoase instrumente pentru atacuri informatice din ultimii ani", a declarat un purtător de cuvânt al agenției de poliție a Uniunii Europene. Prima manifestare a operațiunii a fost observată în 2014, sub forma unui așa-numit troian, un tip de program-spion.

"Infrastructura Emotet (...) putea infecta rețele întregi într-un mod unic, accesând doar câteva echipamente", a comunicat Europol.

Pentru a pătrunde într-un sistem informatic, se folosea un document Word, de multe ori mascat sub forma unei atașări aparent inofensive la un e-mail sa ca link. Infractorii introduceau apoi în sistem "cai troieni" pentru a accesa date bancare, a vinde date furate sau a extorca victimele, cerând bani în schimbul deblocării datelor.

Malware-ul (software rău intenționat) era ascuns în facturi false, anunțuri de livrare sau pretinse informări despre COVID-19. Un simplu clic al utilizatorului pe link sau deschiderea atașării ducea la instalarea malware-ului, care ulterior se răspândea rapid. 

viewscnt
Afla mai multe despre
europol
emotet