Fondatorul gigantului chinez Alibaba, Jack Ma, cedează controlul asupra Ant Group, cel mai mare fintech din lume

Fondatorul gigantului chinez Alibaba, Jack Ma, cedează controlul asupra Ant Group, cel mai mare fintech din lume
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 ian 2023

Fondatorul gigantului chinez din domeniul comerțului electronic Alibaba, Jack Ma, va ceda controlul asupra Ant Group, cel mai mare fintech din lume, în cadrul unui proces de restructurare prin care miliardarul vrea să pună capăt presiunii organismelor de reglementare care a început în urmă cu doi ani, după anularea listării la bursă a Ant Group.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ant Group este firma care operează aplicația de plăți mobile Alipay, cea mai mare din lume, cu peste un miliard de utilizatori.

VIDEO ANPC retrage de la consum 2,8 tone de carne, din restaurante bucureștene. Șeful ANPC: Probabil, firme olandeze aduc carne refrigerată din America de Sud, o congelează cu lunile și o vând în România CITEȘTE ȘI VIDEO ANPC retrage de la consum 2,8 tone de carne, din restaurante bucureștene. Șeful ANPC: Probabil, firme olandeze aduc carne refrigerată din America de Sud, o congelează cu lunile și o vând în România

Într-un comunicat de presă publicat sâmbătă, Ant Group, cu o gamă variată de operațiuni de la consumer lending și până la distribuirea de produse de asigurări, a informat că Jack Ma și ceilalți nouă mari acționar au căzut de acord când vine vorba de exercitarea drepturilor de vot, urmând să voteze în mod independent, arată Agerpres.

"Niciun acționar, singur sau împreună de alte părți, nu va avea controlul asupra Ant Group", după restructurare, a precizat compania.

Comunicatul dezvăluie și structura anterioară a acționariatului societății, conform căreia Jack Ma controla, "indirect", 53,46% din acțiunile Ant Group.

Fost profesor de limba engleză, Jack Ma deține în mod direct doar 10% din acțiunile Ant Group, o companie afiliată a gigantului e-commerce Alibaba Group Holding Ltd, dar a exercitat controlul asupra fintech-ului Ant Group prin intermediul vehiculului de investiții Hangzhou Yunbo, care la rândul său controlează alte două entități care împreună dețin pachetul majoritar de acțiuni la Ant Group.

Potrivit calculelor Reuters, după restructurare participația deținută de Jack Ma la Ant Group va scădea de la mai mult de 50% până la 6,2%.

VIDEO Putin, singur la slujba de Crăciun de la Kremlin CITEȘTE ȘI VIDEO Putin, singur la slujba de Crăciun de la Kremlin

În luna noiembrie 2020, un IPO în valoare de 37 de miliarde de dolari la Ant Group, care ar fi fost cea mai mare listare din lume a unui fintech, a fost anulat în ultimul moment ceea ce a condus la restructurarea forțată a firmei din domeniul tehnologiei financiare și la speculații că miliardarul va fi nevoit să cedeze controlul la firma pe care a fondat-o.

Listarea Ant Group la bursele de la Hong Kong și Shanghai a fost anulată la câteva zile după ce Jack Ma a criticat în mod public activitatea organismelor de reglementare din China în luna octombrie 2020. Începând de atunci afacerile lui Jack Ma au intrat în vizorul organismelor de reglementare și au trecut printr-o restructurare de amploare.

viewscnt
Afla mai multe despre
alibaba
jack ma
fintech
control
ant group