Furnizorii europeni de servicii de telecomunicații sunt pe cale să câștige lupta de un deceniu pentru ca așa-numitele companii Big Tech să plătească costurile de rețea

Furnizorii europeni de servicii de telecomunicații sunt pe cale să câștige lupta de un deceniu pentru ca așa-numitele companii Big Tech să plătească costurile de rețea
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 oct 2022

Furnizorii europeni de servicii de telecomunicații sunt pe cale să câștige lupta de un deceniu pentru ca așa-numitele companii Big Tech să plătească costurile de rețea, datorită autorităților de reglementare din UE și eforturilor blocului de a controla giganții tehnologiei din SUA, potrivit unor surse din industrie și de la instituțiile de reglementare, în cea mai puternică mișcare de până acum a UE de a stabili un standard global.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia și marii operatori spun că este despre o contribuție echitabilă, mai ales că cei mai mari șase furnizori de conținut reprezintă puțin peste jumătate din traficul de date pe internet, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Google, divizie a grupului Alphabet, Netflix, Meta, Amazon.com și alți giganți ai tehnologiei resping însă ideea. Unii o resping ca fiind o taxă de trafic pe internet, în timp ce o companie chiar a numit-o o încercare de a obține bani de la o industrie pentru a sprijini vechea gardă.

Bătălia pentru a aduce Big Tech să suporte costurile rețelei a izbucnit din Coreea de Sud până în Statele Unite.

Patru surse familiare cu discuțiile spun că cred că blocul de 27 de țări, care a adoptat cu succes în ultimii ani reguli de referință privind confidențialitatea și alte restricții asupra puterii giganților tehnologici din SUA, va avea o nouă șansă de a stabili un standard global privind costurile rețelei.

”Situația care era nedreaptă acum 10 ani astăzi este pur și simplu nesustenabilă. Ceea ce s-a schimbat este că, pentru prima dată, facem totul împreună”, a spus un director general al unei companii de telecomunicații.

Ceea ce părea odinioară de neimaginat: Europa se pregătește pentru posibile întreruperi în funcționarea rețelelor de telefonie mobilă CITEȘTE ȘI Ceea ce părea odinioară de neimaginat: Europa se pregătește pentru posibile întreruperi în funcționarea rețelelor de telefonie mobilă

Directorii din Big Tech se pregătesc pentru o luptă.

”Nu putem vedea nicio dovadă a unui eșec în modelul de afaceri de telecomunicații... într-un mod care ar justifica solicitarea unei subvenții de la alte sectoare. Este extorcare, nu economie”, a spus o sursă de la o mare companie de tehnologie.

Legislația UE care oferă un mijloc de recuperare a costurilor ar putea duce la un profit anual de 3 miliarde de euro (2,93 miliarde de dolari) pentru industria telecomunicațiilor, potrivit Barclays.

Cu toate acestea, în ceea ce directorii de telecomunicații numesc cel mai clar semn că sectorul ar putea câștiga în fața autorităților de reglementare, șeful industriei UE, Thierry Breton, a spus că va căuta feedback din ambele părți înainte de a elabora legislația.

"Odată ce au început un lucru ca acesta, înseamnă că merge înainte și că este serios. Acesta a fost un tabu de neatins în urmă cu șase luni", a spus o sursă din industria telecomunicațiilor.

Breton, un susținător al campionilor industriali europeni, va trebui totuși să-și accelereze ritmul pentru a obține adoptarea unei legislații înainte ca mandatul său să se încheie în 2024.

”Există un dezechilibru uriaș în puterea de negociere, deoarece Big Tech nu are niciun stimulent să vină la masă în acest moment”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului de lobby pentru telecomunicații GSMA.

”Așa că avem nevoie de un mecanism legislativ care să îi facă să facă asta”.

Comisia lucrează pentru a se asigura că toți actorii implicați în fluxurile de date contribuie la finanțarea infrastructurii de conectivitate, fără a submina conceptul de internet deschis, potrivit acestor surse familiare cu problema.

Google a criticat ceea ce spune că este o încălcare a principiului ”expeditorul plătește”.

O astfel de mișcare ar perturba neutralitatea rețelei blocului sau accesul deschis la internet și ar afecta consumatorii, a declarat Matt Brittin, președintele Google EMEA, la o conferință de la începutul acestei săptămâni.

Operatorii de telecomunicații au respins astfel de îngrijorări.

Google anunță investiții mari în Grecia CITEȘTE ȘI Google anunță investiții mari în Grecia

Directorii de telecomunicații intervievați de Reuters au spus că nu există niciun plan de blocare a traficului și că scopul este pur și simplu de a se asigura că cei mai mari jucători contribuie la creșterea costurilor rețelei.

Orice plată către operatorii de telecomunicații ar putea fi limitată doar la furnizorii mari de conținut care depășesc un prag stabilit, potrivit a trei surse familiare cu problema.

O companie mică nu ar trebui să plătească nimic, au adăugat ei.

Unii furnizori doresc să negocieze cu companiile de tehnologie cu privire la oferte specifice pieței, mai degrabă decât să încheie o înțelegere generală, au spus sursele.

Companiile de tehnologie indică miliardele de dolari pe care le-au investit în construirea de cache-uri, centre de date și cabluri submarine și tehnologie pentru a furniza conținut mai eficient.

”Operăm peste 700 de locații de stocare în cache în Europa, așa că atunci când consumatorii își folosesc conexiunea la internet pentru a viziona Netflix, conținutul nu călătorește pe distanțe lungi”, a spus un purtător de cuvânt al Netflix.

Pentru a îndeplini obiectivele UE de a avea 5G peste tot și conexiuni Gigabit la domiciliu până în 2030, companiile de telecomunicații ar trebui să investească sute de miliarde de euro în timp ce suportă o datorie mare.

Deutsche Telekom are datorii de peste 100 de miliarde de euro, în timp ce Telefonica are peste 40 de miliarde de euro.

Două surse au spus că orice nouă lege a UE ar avea probabil constrângeri pentru a se asigura că banii intră în rețea și nu pentru a-și plăti datoriile.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
telecomunicatii
big tech
costuri de retea