Google dezvoltă o alternativă mai incluzivă la metoda standard de clasificare a tonurilor pielii oamenilor

Google dezvoltă o alternativă mai incluzivă la metoda standard de clasificare a tonurilor pielii oamenilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2021

Google, parte a grupului Alphabet, dezvoltă o alternativă mai incluzivă la metoda standard de clasificare a tonurilor pielii oamenilor, considerată de tot mai mulți cercetători în domeniul tehnologiei și dermatologi ca fiind inadecvată pentru a evalua dacă produsele defavorizează persoanele de culoare, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Standardul actual este o scală care include șase culori, cunoscută sub numele Tipul de piele Fitzpatrick (Fitzpatrick Skin Type - FST), folosit de dermatologi din anii 1970.

Companiile de tehnologie folosesc acest standard pentru a clasifica oamenii și a măsura dacă produse precum sistemele de recunoaștere facială sau senzorii pentru ritmul cardiac ai smartwatchurilor au performanțe similare pentru toate tonurile de piele.

Un român a murit și alți patru sunt răniți după prăbușirea unei școli în construcție la Anvers CITEȘTE ȘI Un român a murit și alți patru sunt răniți după prăbușirea unei școli în construcție la Anvers

Criticii afirmă că FST, care include patru categorii pentru pielea ”albă” și câte una pentru ”negru” și ”maro”, nu ține cont de diversitatea oamenilor de culoare.

Cercetătorii de la Departamentul pentru Securitate Internă al SUA au recomandat, în cadrul unei conferințe de tehnologie din octombrie anul trecut, abandonarea FST pentru evaluarea recunoașterii faciale, deoarece reprezintă slab gama de culori pentru diverse populații.

Ca răspuns la întrebările Reuters despre FST, Google a spus, pentru prima dată și înaintea celorlalte companii, că a studiat măsuri mai bune.

Israel: Benet îi dă termen de 14 zile lui Netanyahu pentru a evacua reședința oficială CITEȘTE ȘI Israel: Benet îi dă termen de 14 zile lui Netanyahu pentru a evacua reședința oficială

"Lucrăm la măsuri alternative, mai incluzive, care ar putea fi utile în dezvoltarea produselor noastre și vom colabora cu experți științifici și medicali, precum și cu grupuri care lucrează cu comunități de culoare", a spus compania, refuzând să ofere detalii asupra eforturilor sale.

Controversa face parte dintr-o estimare mai largă asupra rasismului și diversității în industria tehnologică, unde forța de muncă este mai albă decât în ​​sectoare precum finanțele.

Asigurarea faptului că tehnologia funcționează bine pentru toate culorile pielii, precum și pentru vârste și sexe diferite, are o importanță tot mai mare, deoarece produsele noi, care adesea au la bază inteligența artificială (AI), se extind în zone sensibile și reglementate, cum ar fi asistența medicală și aplicarea legii.

Caracatițele și homarii au sentimente și trebuie să fie protejate prin lege, susțin parlamentari britanici CITEȘTE ȘI Caracatițele și homarii au sentimente și trebuie să fie protejate prin lege, susțin parlamentari britanici

Companiile știu că produsele lor pot să nu funcționeze bine pentru grupurile care sunt subreprezentate în cercetare și date de testare.

Preocuparea față de FST este că scala sa limitată pentru pielea mai închisă la culoare poate duce la o tehnologie care, de exemplu, funcționează pentru pielea maro aurie, dar nu reușește pentru tonurile de roșu espresso.

Numeroase tipuri de produse oferă palete mult mai bogate decât FST.

Studiu: Vaccinul anti-Covid dezvoltat de BioNTech dă un răspuns imun mai puternic decât cel al Sinovac CITEȘTE ȘI Studiu: Vaccinul anti-Covid dezvoltat de BioNTech dă un răspuns imun mai puternic decât cel al Sinovac

Crayola a lansat anul trecut 24 de creioane de tonuri ale pielii, iar păpușile Barbie Fashionistas de la Mattel acoperă anul acesta nouă tonuri.

Problema este departe de a fi academică pentru Google. Când compania a anunțat, în februarie, că camerele de pe unele telefoane Android ar putea măsura pulsul cu vârful degetelor, a spus că valorile medii vor avea o marjă de eroare de 1,8%, indiferent dacă utilizatorii au pielea deschisă sau întunecată. Compania a dat mai târziu garanții similare conform cărora tipul de piele nu va afecta în mod vizibil rezultatele unei funcții de filtrare a fundalurilor la conferințele video Meet și nici a unui viitor instrument web pentru identificarea afecțiunilor pielii, numit informal Derm Assist. Aceste concluzii se bazează pe testarea cu FST în șase tonuri.

Dr. Thomas Fitzpatrick, dermatolog al Universității Harvard, a inventat scala pentru a personaliza tratamentul cu radiații ultraviolete pentru psoriazis. El a grupat pielea persoanelor ”albe” cu cifre romane de la I la IV, întrebând despre arsurile solare sau bronzul dezvoltate după anumite perioade de expunere la soare.

FOTO Francezii care produc \ CITEȘTE ȘI FOTO Francezii care produc "Untdelemn de la Bunica" vor să-și facă centrală în cogenerare care să funcționeze cu coji de semințe de floarea soarelui

Un deceniu mai târziu a venit tipul V pentru pielea ”maro” și VI pentru ”negru”. Scala face încă parte din reglementările SUA pentru testarea produselor de protecție solară și rămâne un standard popular de dermatologie pentru evaluarea riscului de cancer al pacienților și nu numai.

Unii dermatologi spun că scala este o măsură slabă și suprautilizată pentru îngrijire și adesea combinată cu rasa și etnia.

Italia impune carantină pentru vizitatorii din Marea Britanie, dar ridică restricțiile pentru cei din SUA, Canada, Japonia și statele UE CITEȘTE ȘI Italia impune carantină pentru vizitatorii din Marea Britanie, dar ridică restricțiile pentru cei din SUA, Canada, Japonia și statele UE

”Mulți oameni ar presupune că sunt pielea de tip V, care rareori se arde, dar totuși ei suferă arsuri. Să mă uit la nuanța pielii mele și să spun că sunt de tip V, nu-mi este de folos”, a spus dr. Susan Taylor, dermatolog al Universității din Pennsylvania, care a fondat Skin of Color Society în 2004, pentru a promova cercetarea comunităților marginalizate.

Companiile de tehnologie nu erau preocupate de acest subiect, până de curând. Unicode, o asociație industrială care supraveghează emoji-urile, s-a referit la FST în 2014 ca bază pentru adoptarea a cinci tonuri de piele dincolo de galben, spunând că scala este ”fără asociații negative”.

viewscnt
Afla mai multe despre
google tonuri culoare piele
google rasism
google inclusivitate
google diversitate