Google și Mozilla testează versiuni de Chrome și Firefox pentru iPhone cu propriile motoare de randare

Google și Mozilla testează versiuni de Chrome și Firefox pentru iPhone cu propriile motoare de randare
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 8 feb 2023

În speranța că Apple va renunța în curând la decizia de a impune propriul motor de randare browser-elor web terțe, Mozilla și Google testează versiuni ale propriile browsere pentru dispozitivele Apple cu motoare de randare dezvoltate intern.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Majoritatea marilor producători de browsere web, cu mare excepție numită Microsoft, folosesc motoare proprii de randare pentru a controla modul în care este interpretat codul și se face afișarea paginilor web.

În cadrul ecosistemului creat de Apple, însă, dezvoltatorul iPhone-ului nu permite altor companii să vină cu browsere care folosesc un motor de randare propriu, ci le obligă pe acestea să apeleze WebKit, motorul de randare creat pentru Safari.

VIDEO Microsoft a prezentat „noul Bing”, cu propriul chatbot CITEȘTE ȘI VIDEO Microsoft a prezentat „noul Bing”, cu propriul chatbot

În ultima vreme, atât Google, cât și Mozilla, au început să experimenteze cu versiuni de Chrome respectiv Firefox care să funcționeze pe iPhone sau iPad bazându-se pe motoarele de randare ale celor două companii.

Chrome se bazează pe Chromium (care, în fapt, își are originea chiar în WebKit-ul dezvoltat de Apple), iar Mozilla are pentru Firefox motorul Gecko.

Ambele companii speră că Apple va renunța mai devreme sau mai târziu să mai oblige browser-ele terțe să folosească WebKit și că vor putea dezvolte pentru produsele Apple browsere cu propriile motoare de randare.

Apple este presată să ia o decizie în acest sens de autoritățile de reglementate din regiuni precum Uniunea Europeană și Statele Unite. Mai multe surse susțin că Apple va face un anunț în acest sens undeva în toamnă.

Producătorul iPhone-ului este criticat că blochează competiția și împiedică inovația prin impunerea propriului motor de randare, care nu oferă cea mai bună integrarea cu aplicațiile web.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
mozilla
chrome
firefox
apple
iphone