Interpolul avertizează cu privire la o creștere a atacurilor cibernetice care ”exploatează frica” legată de covid-19

Interpolul avertizează cu privire la o creștere a atacurilor cibernetice care ”exploatează frica” legată de covid-19
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 aug 2020

Pandemia covid-19 a favorizat o creștere a atacurilor cibernetice în aproximativ 50 de țări, care au țintit tot mai mult guverne și instituții sanitare, avertizează marți Interpolul, relatează AFP.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt

Din ianuarie și până în aprilie, organizația internațională de cooperare în domeniul poliției cu sediul la Lyon a detectat aproape 907.000 de ”spam”-uri, 737 de incidente cauzate de programe de tip malware și 48.000 de linkuri URL dăunătoare - ”toate legate de (noul) coronavirus”, scrie News.ro

Aceste date au fost colectate de Interpol în cadrul unui sondaj realizat în aprilie-mai în rândul celor 194 de state membre, dintre care au răspuns 48 de țări - 42% în Europa, 19% în Asia, 17% în Africa, 12% în America și 10% în Orientul Mijlociu.

Piața tabletelor a avut un trimestru mult peste așteptări CITEȘTE ȘI Piața tabletelor a avut un trimestru mult peste așteptări

”Parteneri privați” - întreprinderi specializate în securitate - au furnizat de asemenea informații.

”Infractorii cibernetici sunt pe cale să dezvolte și să-și crească atacurile într-un ritm alarmant, exploatând frica și incertitudinea cauzate de situația economică și socială instabilă provocate de covid-19”, subliniază, citat într-un comunicat, secretarul general al Interpolului, Jürgen Stock.

TIPURI DE ATACURI

”Dependența tot mai mare de lumea web-ului creează de asemenea noi oportunități (de atac), iar multe magazine și privați nu se asigură că (capacitățile de) apărare (online) le sunt actualizate”, precizează Jürgen Stock.

Mai multe tipuri de atacuri au fost identificate.

Aproape două treimi dintre țările care au participat la evaluare raportează escrocherii sau phising vizând furtul datelor personale, iar răufăcători ”se dau drept guverne sau autorități sanitare”.

A doua tehnică cea mai denunțată de către țările sondate este difuzarea unor programe malware împreună cu o cerere de răscumpărare și o ”evoluție în alegerea țintelor” în vederea unei ”maximizări a pagubelor și câștigurilor financiare”.

Astfel, numărul atacurilor care dezorganizează structuri sanitare, pentru a le cele apoi o răscumpărare, a crescut, iar un vârf notabil a fost atins în primele două săptămâni din aprilie.

”Multiple grupări (criminale) care erau inactive în ultimele luni” și-au reluat activitatea, avertizează Interpolul.

Înregistrarea unor nume de domenii care folosesc cuvinte-cheie precum ”coronavirus” sau ”covid” înregistrează, de asemenea, o ”creștere semnificativă” și este a treia cea mai citată tehnică frauduloasă citată de țări.

Aceste site-uri ilegitime atrag navigatori pe Internet aflați ”în căutare de material medical sau de informații despre (noul) coronavirus”, cu scopul, între altele, de a le fura datele personale.

Țările particopante la sondaj denunță, de asemenea, o circulație masivă a unor false informații.

viewscnt
Afla mai multe despre
interpol
covid-19