Inventatorii creează dispozitive pentru protejarea de coronavirus: cârligul de igienă, pulverizatorul dezinfectant montat pe încheietura mâinii sau mănuși pentru apăsarea butoanelor

Inventatorii creează dispozitive pentru protejarea de coronavirus: cârligul de igienă, pulverizatorul dezinfectant montat pe încheietura mâinii sau mănuși pentru apăsarea butoanelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 apr 2020

În condițiile în care pandemia de coronavirus cotinuă să se extindă la nivel mondial, inventatorii de tehnologie, dar nu numai, se reorientează rapid și produc dispozitive inovatoare pentru protejarea oamenilor de infectare, cum ar fi deschiderea unei uși fără ca aceasta să fie atinsă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Toată lumea trebuie să-și folosească degetul mic sau să găsească o părticică de ușă pe care nu a atins-o nimeni”, a spus Steve Brooks, designerul și proprietarul DDB, o companie care fabrică mobilă de birou. Așa că acesta a produs un cârlig pentru a face acest lucru, scrie News.ro.

Așa-numitul cârlig de igienă este suficient de mic pentru a intra în buzunar și confecționat dintr-un material non-poros, ceea ce îl face ușor de curățat. Este unul dintre sutele de gadgeturi create în ultimele zile și săptămâni de designeri, pentru a ajuta la prevenirea răspândirii coronavirusului.

ULTIMA ORĂ Tranzacție: 6D.ai, startup-ul de realitate augmentată fondat de Victor Prisacariu, a fost cumpărat de Niantic, producătorul Pokemon CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție: 6D.ai, startup-ul de realitate augmentată fondat de Victor Prisacariu, a fost cumpărat de Niantic, producătorul Pokemon

De la producătorii de mobilă până la dezvoltatorii de software pentru inteligența artificială, companii din întreaga lume adaptează produsele existente sau inventează altele noi pentru a ajuta la combaterea pandemiei sau pentru a ușura viața celor care lucrează de acasă, în spitale sau care sunt blocați în carantină.

Creșterea inovațiilor de acest tip survine în momentul în care companii de la Ford și Airbus și până la gigantul produselor de lux LVMH se reorientează pentru a produce echipamente de importanță majoră, precum dispozitivele pentru dezinfectarea mâinilor, ventilatoarele medicale și măștile de protecție.

În trecut, depindea de companii mari ca acestea, să proiecteze și să producă rapid produse.

În prezent însă, diferența uriașă este dată de imprimarea 3D și software-urile de înaltă tehnologie care permit ca dispozitivele să poată fi produse mai rapid decât oricând de către companii mari și mici.

”În mod sigur există o mulțime de oameni cu resurse 3D foarte dispuși să ajute”, a spus MacKenzie Brown, fondatorul companiei de design de produse CAD Crowd din California.

În urmă cu două săptămâni, compania sa a lansat un concurs pe parcursul unei luni pentru crearea de dispozitive practice pentru protejarea de coronavirus.

În urma inițiativei, au apărut deja 65 de propuneri, incluzând un pulverizator dezinfectant montat pe încheietura mâinii, mănuși pentru apăsarea butoanelor și un dispozitiv care permite deschiderea ușii mașinii fără a atinge mânerul.

Deoarece pandemia îi face pe oameni mult mai conștienți de igienă, unele dintre  aceste produse vor fi utile și după depășirea crizei actuale.

În Seattle, frații Joseph și Matthew Toles și prietenul lor, Justin Ith, care dețin o companie nouă, numită Slightly Robot, au dezvoltat o brățară care ajută la renunțarea la obiceiuri precum ciupirea compulsivă a pielii, mușcarea unghiilor și tragerea părului.

Când orașul lor de origine a raportat luna trecută primele victime provocate de virus, ei au adaptat designul pentru a crea o nouă brățară inteligentă, numită Immutouch, care vibrează când mâna purtătorului se apropie de față acestuia.

„Aveam algoritmul, aveam software-ul și hardware-ul. Am reconfigurat-o pentru atingerea feței ”, a spus Matthew Toles într-un interviu. „Am creat 350 de dispozitive și un site într-o săptămână, iar acum depinde cât de repede le putem oferi.”

Între timp, compania românească de software robotizat UiPath a găsit o modalitate prin care asistenții medicali de la Spitalul Universitar Mater Misericordiae din capitala irlandeză Dublin să înregistreze automat rezultatele testelor de virus.

Scylla, o companie de inteligență artificială din SUA, care produce sisteme de detectare a armelor pentru școli și cazinouri, și-a reorientat atenția asupra virusului atunci când China, epicentrul original al epidemiei, a raportat primele cazuri în urmă cu trei luni.

Compania și-a folosit software-ul de analiză cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a măsura temperatura frunții unei persoane, trimițând o alertă dacă detectează febră. Preluând imagini de la o cameră termică, software-ul poate fi utilizat în clădiri publice, cum ar fi spitale și aeroporturi, și birouri corporative, a declarat directorul tehnologic Ara Ghazaryan.

Guvernul unei țări sud-americane a plasat o comandă pentru 5.000 de licențe pentru sistemul Scylla, destinate clădirilor publice și sistemului de transport, a spus Ghazaryan, refuzând să spună numele țării.

viewscnt
Afla mai multe despre
inventatori
coronavirus