Italia blochează robotul conversațional ChatGPT

Italia blochează robotul conversațional ChatGPT
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2023

Autoritățile italiene au anunțat că au decis să blocheze robotul conversațional ChatGPT, acuzat că nu respectă legislația referitoare la datele personale și că nu deține un sistem pentru verificarea vârstei utilizatorilor minori, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Această decizie "cu efect imediat" va avea drept consecință "limitarea provizorie a prelucrării datelor utilizatorilor italieni prin intermediul OpenAI, creatorul ChatGPT", a anunțat într-un comunicat de presă Autoritatea națională pentru protecția datelor cu caracter personal din Italia, scrie Agerpres.

Cel mai mare târg de jocuri a fost anulat CITEȘTE ȘI Cel mai mare târg de jocuri a fost anulat

ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022 și a fost "adoptat" rapid de utilizatori, impresionați de capacitatea lui de a oferi răspunsuri clare la întrebări dificile, de a compune sonete și chiar de a promova examene.

De asemenea, ChatGPT poate fi utilizat pentru a scrie coduri informatice, fără a deține cunoștințele tehnice necesare.

În același comunicat, Autoritatea italiană a subliniat că ChatGPT "a suferit pe 20 martie o pierdere de date (data breach) privind conversațiile utilizatorilor și informațiile aferente plăților făcute de abonații la serviciul său cu plată".

Autoritatea italiană îi reproșează totodată software-ului ChatGPT "absența unei note de informare pentru utilizatorii ale căror date sunt colectate de OpenAI, dar, mai ales, absența unei baze juridice care să justifice colectarea și stocarea în masă a datelor personale, cu scopul de a 'instrui' algoritmii care fac să funcționeze platforma".

În plus, în contextul în care acest robot conversațional se adresează persoanelor de peste 13 ani, "Autoritatea pune accentul pe faptul că absența oricărui filtru de verificare a vârstei utilizatorilor îi expune pe minori la răspunsuri absolut neconforme în raport cu nivelul lor de dezvoltare".

Autoritatea italiană a cerut OpenAI "să îi comunice într-un interval de 20 de zile măsurile adoptate" pentru remedierea situației, "sub sancțiunea unei penalități de până la 20 de milioane de euro sau de până la 4% din cifra de afaceri obținută anual la nivel mondial".

Anunțul de vineri intervine într-o perioadă în care Europol a avertizat luni că infractorii sunt pregătiți să se folosească de inteligența artificială, precum robotul conversațional ChatGPT, pentru a comite fraude și alte infracțiuni cibernetice.

De la operațiunile de "phishing" și până la dezinformare și programe malware, capacitățile care evoluează rapid ale roboților conversaționali (chatbots) sunt susceptibile de a fi rapid exploatate de persoane rău intenționate, a estimat Europol într-un raport.

Elon Musk și sute de experți de la nivel mondial au lansat miercuri un apel public prin care au cerut o pauză de șase luni în cercetările ce privesc inteligențele artificiale mai puternice decât ChatGPT 4, modelul OpenAI lansat la jumătatea lunii martie, evocând "riscuri majore pentru omenire".

viewscnt
Afla mai multe despre
chatgpt
italia