Microsoft, acuzată în Franța de colecționarea prea multor date despre utilizatorii de Windows 10

Microsoft, acuzată în Franța de colecționarea prea multor date despre utilizatorii de Windows 10
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 21 iul 2016

Autoritatea franceză de protecție a datelor acuză Microsoft că folosește Windows 10 pentru a colecta o cantitate de informații prea mare și, în unele cazuri, care nu sunt necesare, despre utilizatori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Commission nationale de l'informatique et des libertés sau, pe scurt, CNIL, a emis o notificare formală prin care anunță că Microsoft are la dispoziție 3 luni pentru a limita informațiile pe care le colectează despre utilizatorii francezi de Windows 10.

Concluzia comisiei vine în urma unei cercetări realizate în perioada aprilie - iunie 2016 care, la rândul ei, a fost realizată după ce presa a scris despre sistemele de telemetrie pe care Microsoft le folosește pentru a colecta informații despre modul în care sunt folosite dispozitivele pe care este instalat Windows 10.

Concluziile la care a ajuns CNIL sunt următoarele:

  • Microsoft colectează date despre folosirea aplicațiilor, precum aplicațiile specifice instalate și timpul petrecut de utilizator în fiecare aplicație, informații care nu sunt necesare pentru buna funcționare a sistemului;
  • Nu există nicio opțiune pentru blocarea cookie-urilor care colectează date;
  • Aplicațiile de Windows pot colecta date despre utilizator și afișa reclame targetate fără acordul acestuia;
  • Nu există o limită pentru numărul de PIN-uri introduse incorect, ceea ce facilitează spargerea conturilor de acces prin metoda brute-force (introducerea automatizată a tuturor combinațiilor posibile);
  • Datele colectate sunt transferate și stocare pe servere din Statele Unite.

Microsoft este somată să ia ”măsuri satisfăcătoare” în următoarele trei luni, fără să se specifice clar ce se va întâmpla în cazul în care compania americană nu se va conforma.

În principiu, se dorește ca cei peste 10 milioane de utilizatori de Windows 10 din Franța să aibă la dispoziție o opțiune pentru dezactivarea funcțiilor de telemetrie.

În replică, Microsoft a emis o comunicare tabu în care se arată că Windows 10 oferă un nivel bun de intimitate și că transferul de date în Statele Unite se face conform legislației în vigoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
windows 10
franta