RAPORT: Investitițiile în startup-uri de AI în România se vor dubla până în 2025, la 50 milioane euro

RAPORT: Investitițiile în startup-uri de AI în România se vor dubla până în 2025, la 50 milioane euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 feb 2020

Investitițiile în startup-uri de AI în România se vor dubla până în 2025, la 50 milioane euro anual, de la circa 25 milioane euro anual în prezent, în contextul în care AI va influența semnificativ piața muncii, unele joburi urmând să dispară, dar vor apărea altele noi, unul dintre domeniile care vor fi influențate puternic fiind cel de logistică și transporturi, potrivit informațiilor prezentate, marți, de reprezentanți ai firmei de consultanță Horváth & Partners Romania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investițiile în startup-uri de AI din ultimul trimestru al anului trecut plasează România pe o poziție fruntașă în Europa de Est, înaintea Cehiei, Sloveniei și Slovaciei. AI va influența puternic piața muncii, la nivelul tuturor joburilor, consideră Kurt Weber, directorul general al Horváth & Partners Romania.

Telefoanele a zeci de soldați israelieni au fost atacate informatic de membri ai Hamas care s-au dat drept femei dornice de atenție CITEȘTE ȘI Telefoanele a zeci de soldați israelieni au fost atacate informatic de membri ai Hamas care s-au dat drept femei dornice de atenție

”Investițiile anuale se vor dubla în 2025, la 50 milioane euro. Pe piața muncii, impactul va fi semnificativ la nivelul tuturor locurilor de muncă. Vor dispărea unele joburi, dar vor apărea și altele noi”, a spus Weber, potrivit News.ro.

Constantin Pelehra, Managing Consultant al Horváth & Partners Romania, atra atenția asupra sectorului de logistică și transporturi, în ceea ce privește dispariția unor joburi.

”În logistică și transporturi este posibil să fie eliminate un număr substanțial de joburi. În Romania, acesta un sector important. Este greu de făcut o estimare la nivelul pieței muncii în ansamblu, vor apărea și multe joburi noi, odată cu dezvoltarea de noi tehnologii”, a spus Pelehra.

Potrivit estimărilor companiei, între 40% și 50% dintre locurile de muncă existente ar putea fi înlocuite de soluții de automatizare, până în 2030. Printre cele mai afectate domenii ar putea fi contabilitatea, marketing, relații cu publicul.

În România, investițiile Serie A, în valoare de 20 milioane euro în startup-urile Typing DNA și FintechOS, au accelerat acest sector. Creșterile la nivelul PIB-ului, generate de AI și Machine Learning la nivelul Europei, vor fi de ordinul a 1,5-2 trilioane euro în următorii 10 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
start-up
inteligenta artificiala