RAPORT Numărul alertelor de securitate cibernetică a crescut anul trecut în România cu 62%

RAPORT Numărul alertelor de securitate cibernetică a crescut anul trecut în România cu 62%
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2017

Numărul alertelor de securitate cibernetică înregistrate în România, procesate de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), a crescut cu 61,55% anul trecut față de anul anterior, până la 110,19 milioane, potrivit unui raport publicat marți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Numărul total de IP-uri unice alocat organizațiilor din România este de 7,54 milioane, în scădere față de anul 2015 (8,96 milioane), anul 2014 (aprox. 10 mil.) și anul 2013 (aprox.13,5 mil.), scrie News.ro.

Incidentele au afectat un număr de 2,92 milioane adrese IP unice, reprezentând 38,7% din totalul adreselor alocate României. Din totalul alertelor, 81,4% au vizat sisteme informatice vulnerabile, iar 12,8 sisteme infectate cu diferite variante de software nociv (malware) de tip botnet. Totodată, numărul de domenii cu extensia .ro afectate au scăzut față de 2015.

”10.639 de domenii „.ro” au fost raportate la CERT-RO ca fiind compromise în anul 2016, în scădere cu aproximativ 40% față de anul 2015 (17.088)”, se arată în raport.

VIDEO Google Maps devine mai social, prin lansarea listelor de locuri favorite CITEȘTE ȘI VIDEO Google Maps devine mai social, prin lansarea listelor de locuri favorite

Raportul evidențiază faptul că amenințările și vulnerabilitățile au continuat să se diversifice, iar în anul 2016 CERT-RO a introdus noi tipuri de alerte.

Totodată, dispozitivele sau echipamentele de rețea de uz casnic (de exemplu routere wireless), sau cele care fac parte din categoria Internet of Things (IoT) (camere web, smart TV, smartphone, imprimante etc.), odată conectate la Internet, devin ținta atacatorilor. Astfel, vulnerabilitățile acestora sunt exploatate de către atacatori pentru a compromite rețeaua din care fac parte sau pentru lansarea de atacuri asupra altor ținte din Internet.

viewscnt
Afla mai multe despre
securitate cibernetica
alerte