Sectorul IT&C din România ar putea ajunge la 10% din PIB în 2025

Sectorul IT&C din România ar putea ajunge la 10% din PIB în 2025
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 dec 2020

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) arată că obiectivele industriei locale de IT pentru România Digitală din 2025 sunt ca sectorul IT&C din România să ajungă la 10% din PIB, de la circa 6% în prezent, și totodată crearea celui mai mare (în termeni de evaluare totală a companiilor) hub de tehnologie a informației din Centrul și Estul Europei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Obiectivele industriei locale de IT pentru România Digitală din 2025 sunt: Sectorul IT&C din România să ajungă la 10% din PIB; Crearea celui mai mare (în termeni de evaluare totală a companiilor) hub de tehnologie a informației din Centrul și Estul Europei; Lansarea pe bursa de la București a cel puțin 50 de companii de tehnologie prin IPO-uri locale; Lansarea a cel puțin 5 unicorni (companii evaluate la cel putin 1 miliard dolari); Repatrierea forței de muncă înalt-calificată din Europa de Vest, SUA și Canada; Dezvoltarea unui cadru fiscal care să stimuleze dezvoltarea economiei digitale, prin menținerea măsurilor care au susținut creșterea acestei industrii, precum și adăugarea unor noi măsuri pentru o dezvoltare accelerată; Creșterea veniturilor generate de companiile de tehnologie la bugetul de stat (impozit pe profit, taxe pe salarii, impozit pe dividende, contribuții la fondul de pensii și sănătate), de cel puțin două ori, față de nivelul actual; Creșterea cu 5 poziții în testele PISA”, arată asociația.

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii consideră că dezvoltarea ecosistemului high-tech în Romania reprezintă o direcție strategică de creștere economică. Tehnologiile digitale, inovația și inteligența artificială (AI) pot oferi românilor locuri de muncă competitive, o calitate superioară a vieții și servicii publice mai bune. Pentru realizarea acestor obiective este nevoie, însă, de măsuri concrete și țintite, care vizează accelerarea transformării digitale a României în următorii ani, scrie News.ro.

Google promite acces gratuit la știri cu paywall CITEȘTE ȘI Google promite acces gratuit la știri cu paywall

”După cum ne-a demonstrat ultimul an, utilizarea tehnologiilor digitale reprezintă o condiție obligatorie, nu opțională, pentru a avea un viitor. Crearea de valoare digitală este fără frontiere, însă trebuie să adoptăm schimbările generate de fenomenele digitalizării și globalizării având o viziune clară, cu un plan bine stabilit, coerent și măsurabil”, a declarat Bogdan Florea, membru consiliu director ANIS România.

ANIS a prezentat o serie de propuneri care să contribuie la realizarea obiectivului României Digitale 2025. Între acestea, susținerea activă a dezvoltării startup-urilor high-tech prin modelul fondurilor de capital de risc mixte: guvernamentale și private.

”Implicarea Guvernului României, ca investitor, va ajuta la simplificarea barierelor birocratice, la accesarea facilă a instrumentelor de ofertă publică inițială, precum și la nivel de reputație pentru companiile care vor ajunge în faza IPO sau exit prin M&A”, spun reprezentanții asociației.

O altă propunere este taxarea sustenabilă a industriei, a economiei digitale în general, pentru ca România să devină un hub european relevant.

”Pe lângă păstrarea actualelor facilități acordate sectorului tech, ANIS propune și alte măsuri printre care: reducerea impozitului pe profit pentru veniturile care provin din valorificarea unor brevete proprii, deducerea direct din impozitul pe profit a unor categorii de cheltuieli cu R&D saup lafonarea cheltuielilor cu asigurările sociale și de sănătate la salariul minim”, adaugă ei.

ANIS susține totodată interoperabilitatea (API first) sistemelor guvernamentale și folosirea cloud-ului ca infrastructura IT preferată în locul sistemelor on-premise (Cloud first). Aceste măsuri vor permite creșterea și transparentizarea pieței publice de IT&C și va deschide potențialul enorm al aplicațiilor private construite în ecosistem public.

Asociația propune introducerea unor proiecte, măsuri și activități care să vizeze toți indicii DESI unde România este deficitară: semnătura electronică, analiză și proiecte de investiții în acord cu fiecare palier al societății (rural, urban, suburban), program de digitalizare dedicat IMM-urilor și/sau întreprinderilor mari care activează în industria comerțului electronic etc.

”Guvernul României poate sprijini extinderea globală sau regională a companiilor de software din România prin: acordarea unor credite cu dobânzi foarte mici pentru accesul pe alte piețe, sprijin legislativ și logistic prin intermediul secțiilor economice ale Ambasadelor etc. Digitalizarea proceselor educaționale prin implementarea de parteneriate public-private pentru dezvoltarea infrastructurii de internet de mare viteză la care să aibă acces fiecare entitate educațională din România, indiferent unde s-ar afla, modernizarea curriculum-ului educațional prin accentul pus pe tehnologiile digitale, programe de pregătire adresate cadrelor didactice pentru construirea și actualizarea abilităților digitale etc. Aceste măsuri vor stimula creșterea și vor asigura prosperitatea generațiilor viitoare”, adaugă ANIS.

O altă propunere este integrarea la ecosistemul european prin crearea unei strategii de employer branding de țară, centrată pe potențialul tehnologic al României; promovarea European Digital Innovation Hubs – program ce susține transformarea digitală a companiilor europene și crearea unei rețele de hub-uri; interconectarea platformelor Cloud EU – ce vizează întărirea poziției UE în aria inovației data-driven etc.

Înființată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei locale de software și servicii, creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse. Are peste 140 de membri și peste 41.000 de angajați și veniturile anuale cumulate ale membrilor de peste 3,6 miliarde de euro cifra de afaceri.

viewscnt
Afla mai multe despre
it&c
pib