Șeful Alphabet susține propunerea UE pentru interzicerea temporară a tehnologiei de recunoaștere facială

Șeful Alphabet susține propunerea UE pentru interzicerea temporară a tehnologiei de recunoaștere facială
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 ian 2020

Directorul general al grupului Alphabet, compania mamă a Google, Sundar Pichai, a susținut luni propunerea Uniunii Europene de interzicere temporară a tehnologiei de recunoaștere facială, din cauza posibilității de a fi folosită cu rea-intenție, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

”Consider că este important ca guvernele și autoritățile de supraveghere să o reglementeze cât mai curând”, a declarat Pinchai în timpul unei conferințe la Bruxelles, organizată de institutul de cercetări Bruegel, scrie News.ro.

Comisia Europeană adoptă o poziție mai fermă decât Statele Unite față de Inteligența Artificială, urmând să întărească reglementările existente referitoare la viața privată și la confidențialitatea datelor, potrivit unei propuneri de 18 pagini obținută de Reuters.

Samsung Display investește 500 de milioane de dolari pentru construcția unei noi fabrici în India CITEȘTE ȘI Samsung Display investește 500 de milioane de dolari pentru construcția unei noi fabrici în India

O parte din reglementări includ un moratoriu de până la cinci ani privind utilizarea tehnologiei de recunoaște facială în zonele publice, pentru a da timp UE să decisă cum să prevină abuzurile, potrivit propunerii UE.

”Poate fi imediat, dar poate va fi o perioadă de așteptare înainte să ne gândim cum să fie utilizată. Depinde de guverne să decidă cursul” pentru utilizarea unei astfel de tehnologii, a spus Pichai.

Șeful Alphabet a cerut autorităților de reglementare ”o abordare echilibrată” la redactarea reglementărilor, cu câteva zile înainte de publicarea propunerilor de către Comisia Europeană.

Autoritățile de reglementare încearcă să stabilească modul de reglementare a inteligenței artificiale, încurajând inovația și încercând în același timp să împiedice utilizarea cu rea intenție a acesteia, în timp ce companiile și agențiile care aplică legea o adoptă tot mai mult.

Nu se pune problema ca inteligența artificială să nu fie reglementată, dar autoritățile trebuie să o trateze cu atenție, a afirmat Pichai.

”Reglementările din domeniile sensibile trebuie să aibă o abordare proporțională, care să pună în balanță posibilele pericole și oportunitățile sociale. Acest lucru este adevărat în mod special în domeniile în care există riscuri mari și o valoare ridicată”, a arătat șeful Alphabet.

Autoritățile de reglementare trebuie să adapteze regulile în funcție de sectoare, a spus Pichai, dând ca exemple dispozitivele medicale și automobilele autonome, ca domenii care necesită reglementări diferite.

El a cerut guvernelor să își coreleze reglementările și să cadă de acord asupra valorilor esențiale.

La începutul lunii ianuarie, guvernul Statelor Unite a publicat reglementări pentru inteligența artificială care limitează exagerările autorităților, cerând Europei să evite o abordare agresivă.

Pichai a mai spus că deși beneficiile inteligenței artificiale pot fi uriașe, există îngrijorări reale privind posibilele consecințe negative.

Un motiv de îngrijorare îl reprezintă așa-numitele “deepfakes” – clipurile video sau audio care sunt manipulate utilizând inteligența artificială și care pot fi create de către oricine și să afirme orice despre oricine.

Pichai a spus că Google a publicat seturi de date pentru a ajuta comunitatea să creeze instrumente mai eficace pentru depistarea unor astfel de falsuri.

Cel mai popular motor de căutare din lume a anunțat luna trecută că Google Cloud nu oferă interfețe pentru programarea aplicațiilor de recunoaștere facială în scop general, în timp ce stabilește politicile și măsurile tehnice de protecție.

viewscnt
Afla mai multe despre
alphabet
google
recunoaștere facială