SRI a lansat un ghid cu sfaturi de securitate cibernetică pentru utilizatorii obișnuiți

SRI a lansat un ghid cu sfaturi de securitate cibernetică pentru utilizatorii obișnuiți
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 17 mai 2018

Serviciul Român de Informații (SRI) a publicat un ghid cu sfaturi esențiale de securitate cibernetică, pentru utilizatorii obișnuiți, care sintetizează o serie de informații cu privire la riscurile existente și prezintă câteva metode utile pentru a determina reflexe simple în folosirea în siguranță a sistemelor informatice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Acest document nu se dorește a fi un ghid absolut împotriva amenințărilor cibernetice, are un caracter general și nu oferă garanții pentru o protecție sigură (nu poate înlocui expertiza în domeniu și nu este neapărat complet sau actualizat), dar poate contribui la dezvoltarea unei culturi și crearea unor reflexe în ceea ce privește securitatea informației, într-un mediu digital caracterizat printr-o continuă transformare și dezvoltare”, se arată în ghid, care poate fi descărcat la adresa web http://sri.ro/assets/files/publicatii/ghid_de_securitate_cibernetica.pdf.

Studiu: Românii sunt dispuși să plătească 550 lei pentru a-și recupera datele din computer blocate de viruși CITEȘTE ȘI Studiu: Românii sunt dispuși să plătească 550 lei pentru a-și recupera datele din computer blocate de viruși

În ghid se afirmă că Facebook este un mediu preferat de infractori pentru a culege date despre țintele lor. SRI recomandă evitarea publicării pe Facebook a informațiilor personale, precum ziua de naștere, adresa de e-mail sau adresa fizică. De asemenea, SRI recomandă utilizatorilor rețelei de socializare să nu dezvăluie niciodată informații referitoare la perioadele în care părăsesc locuința.

“Este imperios necesar ca fiecare utilizator de Internet să evite, pe cât posibil, conexiunile publice (din baruri, restaurante, etc.), deoarece acestea nu asigură securitatea și confidențialitatea datelor vehiculate și, în plus, marea majoritatea păstrează datele de conectare ale utilizatorilor”, se mai spune în document.

Creșterea exponențială a numărului de aplicații descărcate, partajate sau instalate, face ca aceste telefoane inteligente să devină tot mai vulnerabile la diverse tipuri de malware.

Operațiunile bancare derulate de pe dispozitivele mobile au devenit tot mai populare, fără însă de a beneficia de mecanisme de protecție comparabile cu cele de pe PC-uri, încurajând astfel criminalitatea informatică.

“Telefoanele inteligente au un nivel de securizare scăzut. Prin urmare trebuie aplicate o serie de reguli elementare de securitate informatică, printre acestea numărându-se criptarea memoriei interne a telefonului sau tabletei dacă aceastea conțin informații sensibile și realizarea de salvări periodice ale datelor pe un suport extern pentru a le putea restaura. De asemenea, clienții nu trebuie să pemită salvarea parolelor, în special pentru aplicațiile bancare sau cele puse la dispoziție de furnizorii de servicii pentru gestionarea consumului și plata facturilor”, se mai spune în ghid.

viewscnt
Afla mai multe despre
sri
ghid
sfaturi
securitate cibernetică