Tarifele în roaming în Uniunea Europeană de la 30 aprilie. ANCOM recomandă verificarea tarifelor operatorilor pentru țara care va fi vizitată

Tarifele în roaming în Uniunea Europeană de la 30 aprilie. ANCOM recomandă verificarea tarifelor operatorilor pentru țara care va fi vizitată
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 20 apr 2016

Clienții operatorilor de telefonie mobilă care au ales planurile tarifare de bază pentru serviciile de roaming vor comunica în țările din UE, de la 30 aprilie, la aceleași costuri ca în România, la care se poate adăugă o taxă suplimentară de până la 5 eurocenți/minut pentru apelurile către statele membre UE și cel mult 1,14 eurocenți/minut pentru apelurile primite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De asemenea, operatorii vor taxa în plus cu cel mult 2 eurocenți trimiterea unui mesaj text (SMS) către țările UE, în timp ce accesul la internet se va plăti suplimentar cu până la 5 eurocenți/MB (toate fără TVA), a anunțat miercuri autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM).

“La 30 aprilie 2016 intră în vigoare ultima etapă intermediară reglementată de Comisia Europeană înainte de eliminarea completă a tarifelor de roaming în interiorul Uniunii Europene de la 15 iunie 2017”, se arată într-un comunicat remis Profit.ro

Dacă un furnizor alege să aplice o suprataxă, fie pentru toate serviciile în roaming (apeluri efectuate, apeluri primite, SMS trimise, date), fie doar pentru anumite servicii, suma dintre tariful național în afara rețelei și suprataxa aplicată nu trebuie să depășească următoarele tarife maxime reglementate, respectiv 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru apelurile efectuate, 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) și 0,20 euro/MB (fără TVA) pentru traficul de date.

ANCOM atenționează că utilizatorii de cartele preplătite trebuie să încarce un credit suplimentar din care să se deducă valoarea suprataxei pentru utilizarea serviciilor în roaming, pentru a putea beneficia de aceste servicii.

Cum se aplică taxele suplimentare pentru serviciile de roaming

De exemplu, un abonat român cu 200 minute în rețea, 100 minute naționale, 100 SMS și 500 MB acces la internet mobil va plăti, după consumarea acestora, 0,16 euro/minut (fără TVA, în rețea/în afara rețelei), 0,05 euro/SMS (fără TVA, în rețea/ în afara rețelei) și 0,16 euro/MB.

Patronat: Business-ul cu baruri și cafenele din mall ar trebui regândit; fără țigări, vânzările au scăzut la jumătate CITEȘTE ȘI Patronat: Business-ul cu baruri și cafenele din mall ar trebui regândit; fără țigări, vânzările au scăzut la jumătate

În mod similar se taxează atât apelurile către un utilizator al unui alt operator din România (apel în afara rețelei), cât și mesajele SMS către aceleași categorii de utilizatori, precum și serviciile de acces la internet.

Dacă abonatul efectuează un apel de 10 minute local în țara vizitată sau către un alt stat UE, acesta va fi tarifat în afara rețelei de 0,16 euro/minut (fără TVA), la care se adaugă 0,05 euro/minut (fără TVA), plafonat însă la tariful maxim reglementat de 0,19 euro/minut (fără TVA).

Dacă primește un apel de 10 minute, indiferent de originea apelului (din România, din țara vizitată, dintr-un alt stat UE sau chiar dintr-un stat non-UE), acesta va fi tarifat cu 0,0114 euro/minut (fără TVA).

Operatorii pot să pună la dispoziția clienților tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanță.

“De aceea, este de preferat ca utilizatorii să analizeze oferta furnizorului propriu înainte de a pleca în călătorie, pentru a alege planul tarifar care se potrivește cel mai bine nevoilor lor de comunicare”, se arată în comunicatul instituției.

Pentru călătoriile în afara Uniunii Europene, ANCOM le recomandă utilizatorilor să verifice tarifele stabilite de fiecare operator pentru țările pe care le vor vizita, tarifele putând fi în acest caz cu mult mai mari.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
roaming
tarife