Tencent își resetează strategia de fuziuni și achiziții, pentru a se concentra pe preluarea unor participații majoritare la companii de jocuri video din străinătate

Tencent își resetează strategia de fuziuni și achiziții, pentru a se concentra pe preluarea unor participații majoritare la companii de jocuri video din străinătate
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 oct 2022

Gigantul chinez al jocurilor video Tencent își resetează strategia de fuziuni și achiziții, pentru a se concentra pe preluarea unor participații majoritare la companii de jocuri video din străinătate, intenționând ca prim expansiunea globală să compenseze creșterea lentă de pe piața din China, au declarat persoane apropiate situației, citate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Tencent Holding a investit de ani de zile în sute de afaceri în curs de dezvoltare, în principal pe piața onshore. De obicei, a achiziționat participații minoritare și a rămas ca investitor financiar pasiv, scrie News.ro.

Meta Platforms blochează angajările și va face restructurări, pentru prima oară de la înființare, din cauza situației macroeconomice incerte CITEȘTE ȘI Meta Platforms blochează angajările și va face restructurări, pentru prima oară de la înființare, din cauza situației macroeconomice incerte

Cu toate acestea, acum caută în mod agresiv să dețină participațiile majoritare sau chiar controlul la companii din străinătate, în special în activele de jocuri din Europa, au declarat pentru Reuters patru persoane care au cunoștință directă asupra problemei.

Schimbarea vine pe măsură ce cea mai mare companie de jocuri video din lume după venituri se bazează pe piețele globale pentru creșterea sa viitoare, ceea ce necesită un portofoliu puternic de jocuri de top, susțin sursele.

Noua strategie a Tencent indică modul în care titanii tehnologici ai Chinei caută să iasă din umbra reglementărilor, după doi ani de represiune și incertitudine care au afectat vânzările lor pe piața internă și au declanșat o vânzare masivă a acțiunilor lor.

În afară de sectorul de bază al jocurilor, Tencent caută, de asemenea, să cumpere active globale, în special în Europa, legate de așa-numitul metavers, a spus una dintre surse și o altă sursă cu cunoștințe directe despre acest subiect.

Tencent a declarat pentru Reuters că a investit în străinătate de mult timp – ”cu mult înainte de orice noi reglementări” în China.

Tencent caută ”companii inovatoare, cu echipe de management talentate”, și le oferă loc să se dezvolte independent, a adăugat compania, fără a detalia.

Alți giganți tehnologici, cum ar fi Microsoft, Sony și Amazon, achiziționează active de jocuri video și proprietăți intelectuale aferente, au spus trei dintre surse.

Directorul de strategie al Tencent, James Mitchell, a declarat, în august, că compania va rămâne activă în achiziționarea de noi studiouri de jocuri în străinătate.

Accentul din ce în ce mai mare al Tencent asupra activelor și piețelor din străinătate este în contrast puternic cu ritmul său mult mai lent de încheiere a tranzacțiilor pe piața internă.

Din 2015 până în 2020, proprietarul aplicației de mesagerie numărul unu din China, WeChat, a făcut 150 de investiții în China în valoare totală de 75 de miliarde de dolari, comparativ cu 102 tranzacții în valoare de 33 de miliarde de dolari pe piețele externe, potrivit datelor Refinitiv.

În august, Tencent a raportat prima sa scădere trimestrială, parțial afectată de lipsa aprobărilor de jocuri în China și de reglementări care limitează timpul de joc.

Veniturile din jocurile online au scăzut atât în ​​țară, cât și în străinătate, cu 1%.

Acțiunile sale listate la Hong Kong au scăzut cu aproximativ 60% în ultimii doi ani. În acest context, Tencent abia a făcut investiții în China în acest an, față de 27 de tranzacții în valoare de 3 miliarde de dolari în străinătate, arată datele Refinitiv.

Și-a redus portofoliul parțial pentru a calma autoritățile de reglementare și, de asemenea, pentru a înregistra profituri considerabile, au declarat surse pentru Reuters.

În septembrie, Tencent și-a majorat pachetul de acțiuni la Ubisoft, într-o tranzacție care a făcut din firma chineză cel mai mare acționar al principalului dezvoltator francez de jocuri, cu un pachet de 11%, care poate fi majorat în continuare până la 17%.

Acordul cu Ubisoft vine imediat după ce Tencent a achiziționat în iunie Sybo Games, dezvoltatorul de succes al jocului mobil Subway Surfer, cu sediul în Copenhaga, iar în august a luat un pachet de 16,25% la dezvoltatorul japonez  al ”Elden Ring”, FromSoftware.

Anul trecut, Tencent a declarat că va prelua dezvoltatorul britanic de jocuri video Sumo, într-o tranzacție de 1,3 miliarde de dolari - una dintre cele mai mari tranzacții ale sale externe, de la sfârșitul anului 2020.

În Europa, cu excepția achiziționării pachetului majoritar al Supercell, producătorul jocului de mobil ”Clash of Clans”, pentru 8,6 miliarde de dolari, în 2016, Tencent a renunțatde ani de zile, în mare parte, la tranzacțiile minoritare, inclusiv la achiziționarea a 9% din firma britanică de jocuri Frontier Developments.

În alte regiuni, Tencent încearcă, de asemenea, să-și sporească investițiile și să facă incursiuni mai profunde în Asia de Sud-Est, deoarece consideră că regiunea, care găzduiește 650 de milioane de oameni, are potențialul de a reproduce succesul boom-ului internetului din China, au spus două dintre surse.

Tencent are deja un hub regional pentru Asia de Sud-Est în Singapore, care găzduiește afacerea sa internațională de publicare a jocurilor.

De anul trecut, compania a subliniat în mod repetat că își propune ca jumătate din veniturile sale din jocuri să provină din afara Chinei, de la aproximativ 25% acum. Făcând acest lucru, compania a lansat în decembrie, în Singapore, un nou brand de publicare, numit Level Infinite.

viewscnt
Afla mai multe despre
tencent
achiziții