UE studiază dacă Big Tech ar trebui să plătească o parte din costurile rețelei de telecomunicații

UE studiază dacă Big Tech ar trebui să plătească o parte din costurile rețelei de telecomunicații
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2023

Uniunea Europeană va consulta sectoarele tehnologiei și telecomunicațiilor dacă giganții din domeniul tehnologiei (Big Tech), cum ar fi Alphabet Inc (Google), Meta și Amazon.com Inc, ar trebui să subvenționeze costurile rețelei de telecomunicații, conform unui document al CE consultat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Furnizorii de telecomunicații din UE, inclusiv Deutsche Telekom, Orange, Telefonica și Telecom Italia susțin că șase cei mai mari furnizori de conținut sunt responsabili pentru mai mult de 50% din tot traficul internet și ar trebui să suporte o parte din costul modernizării infrastructurii. Printre furnizorii de conținut sunt incluse și Netflix Inc, Apple Inc și Microsoft Corp, scrie Agerpres.

Spotify a depășit pragul de 200 de milioane de abonați plătitori CITEȘTE ȘI Spotify a depășit pragul de 200 de milioane de abonați plătitori

Giganții din sectorul tehnologiei susțin că ideea este echivalentă cu o taxă pe traficul pe internet și ar putea submina regulile europene privind neutralitatea net-ului care cer ca toți utilizatorii să fie tratați în mod egal.

Consultarea demarată de CE face parte dintr-un document de 19 pagini elaborat de Executivul comunitar înainte de a propune legislația.

Documentul ar urma să fie publicat săptămâna viitoare, pentru a include și răspunsurile companiilor tehnologice și de telecomunicații, deși perioada publicării ar putea fi modificată. Următorul pas va fi un acord cu statele membre UE și Parlamentul European pentru finalizarea legislației.

Comisia îi va întreba pe giganții din tehnologie și pe operatorii de telecomunicații din UE în ce investesc și cum vor evolua aceste investiții. "Consultarea demarată de CE include întrebări care caută să justifice ideea companiilor de telecomunicații ca giganții din domeniul tehnologiei să suporte o parte din costul modernizării infrastructurii. Mai mult, se pare că va fi ignorat impactul asupra consumatorilor și regulile privind neutralitatea net-ului", a declarat o sursă din industrie pentru Reuters.

"De asemenea, CE va solicita informații detaliate privind afacerile, cum ar fi contractele de peering, care sunt de obicei confidențiale", a adăugat sursa.

viewscnt
Afla mai multe despre
big tech
telecomunicații