Loon lansează primul serviciu comercial de internet din baloane

Loon lansează primul serviciu comercial de internet din baloane
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 8 iul 2020

Subdivizia Alphabet, Loon, și-a lansat, în sfârșit, după mai mulți ani de teste, primul serviciu comercial prin care furnizează internet cu ajutorul baloanelor care zboară la câteva zeci de kilometri înălțime.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Loon a inaugurat în Kenya primul serviciu comercial de internet prin baloane. Împreună cu operatorul Telkom Kenya, subdivizia Alphabet a dat drumul unei flote de 35 de baloane care acoperă cu semnal LTE aproximativ 50.000 kilometri pătrați.

Baloanele, pe care cei de la Loon evită să le numească așa, preferând să le spună, generic, vehicule zburătoare, zboară la o înălțime de aproximativ 20 kilometri, analizând în permanență condițiile atmosferice în vreme ce se deplasează folosind curenții stratosferici.

SUA analizează posibilitatea interzicerii unor aplicații chineze de social media, inclusiv TikTok CITEȘTE ȘI SUA analizează posibilitatea interzicerii unor aplicații chineze de social media, inclusiv TikTok

Fiecare balon, care zboară în jur de 100 de zile înainte de a reveni la sol pentru inspecție, poate furniza internet direct sau poate juca rolul unui link în cadrul unei rețelei, pentru extinde aria acoperită.

Oficialii companiei spun că baloanele nu au rolul de a înlocui internetul prin satelit sau pe cel furnizat de la sol prin fibră optică ori antenă, ci de a crea un al treilea strat între cele două tipuri de conexiuni.

Este un pas important pentru compania care a început să funcționeze autonom în 2018 și care până acum s-a limitat în a testa pe arii mici și pentru un timp limitat internet prin baloane în zone precum Puerto Rico și Peru.

Loon spune că deja, prin testele făcute în Kenya înainte de lansarea oficială, a conectat peste 35.000 de utilizatori la internet. Conform datelor oficiale, conexiunile au o viteză de 18.9Mbps pentru download, iar upload-ul ajunge la  4.74Mbps. Latența este de 19ms.

Pe de altă parte, presa locală critică deja Loon pentru faptul că a preferat să-și lanseze serviciul într-o zonă facilă, unde exista deja internet, și nu într-o regiune în care chiar era nevoie de acest serviciu.

viewscnt
Afla mai multe despre
loon
internet
baloane
kenya