Guvernul britanic renunță la privatizarea postului Channel 4

Guvernul britanic renunță la privatizarea postului Channel 4
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 ian 2023

Guvernul britanic a anunțat că renunță la proiectul său foarte criticat, anunțat în aprilie, de a privatiza postul de televiziune Channel 4, care are un rol important în creația audiovizuală din Regatul Unit, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Channel 4 este deținut de Guvern de la lansarea sa din 1982, însă își obține finanțarea din publicitate, fără să beneficieze de o redevență anuală, așa cum este cazul grupului BBC. Postul Channel 4 trebuie să își reinvestească profiturile în creație, iar soarta sa, aflată în discuție de mai multe luni, era urmărită cu mare interes în cercurile culturale britanice, scrie Agerpres.

Hackerii au furat adresele de e-mail a peste 200 de milioane de utilizatori Twitter CITEȘTE ȘI Hackerii au furat adresele de e-mail a peste 200 de milioane de utilizatori Twitter

"Channel 4 reprezintă o reușită britanică și un stâlp al industriilor noastre creative aflate în plin avânt. După ce am examinat analiza de rentabilitate și ne-am consultat cu sectoarele vizate, am decis că postul Channel 4 nu trebuie să fie vândut", a declarat joi ministrul britanic al Culturii, Michelle Donelan.

În aprilie 2022, predecesoarea ei din guvernul lui Boris Johnson, Nadine Dorris, își anunțase intenția de a privatiza acest post TV, explicând atunci că voia să îl ajute "să rivalizeze" cu giganții din industria streamingului.

Printre marile succese lansate de Channel 4 se află producții precum "The Great British Bake Off", o emisiune gastronomică de mare succes în timpul lockdownurilor anti-COVID-19, alături de serialele "It's a Sin" și "Derry Girls", apreciate atât de criticii de specialitate, cât și de public.

Channel 4 a difuzat uneori programe inovatoare, ireverențioase și uneori polemice. În toamna trecută, o emisiune cerea spectatorilor să se pronunțe în legătură cu o eventuală distrugere a unor opere de artă aparținând unor autori "problematici", precum Adolf Hitler.

Renunțarea la proiectul privatizării postului britanic a fost întâmpinată cu un sentiment de ușurare de Alex Mahon, director general la Channel 4, care s-a declarat bucuroasă pentru "această decizie care ne permite fim în continuare o putere în lumea digitală".

Membri ai Partidului Conservator aflat la putere în Regatul Unit, foarte critici în general față de audiovizualul public britanic, au reproșat cu regularitate postului Channel 4 că era părtinitor, mai ales după ce fosta directoare a departamentului său de știri, Dorothy Byrne, a declarat în 2019 că fostul prim-ministru Boris Johnson era "un mincinos" și "un laș".

viewscnt
Afla mai multe despre
channel 4
televiziune