În alte state se poate - Google a semnat un acord pentru remunerarea presei franceze

În alte state se poate - Google a semnat un acord pentru remunerarea presei franceze
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 ian 2021

Google și Alianța presei de informare generală (APIG), care reprezintă cotidienele naționale și regionale franceze, au anunțat joi semnarea unui acord care deschide calea pentru remunerarea presei franceze de către gigantul de Internet cu titlu de "drepturi conexe", după luni de negocieri aprinse, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Alianța presei de informare generală și Google anunță astăzi (joi - n.r.) un acord privind remunerarea drepturilor conexe conform legislației franceze", au anunțat cele două părți într-un comunicat comun, subliniind că acesta este "punctul culminant al multor luni de negocieri în cadrul stabilit de Autoritatea pentru Concurență", scrie Agerpres.

Serviciul de streaming Paramount+, disponibil din martie în SUA și America Latină CITEȘTE ȘI Serviciul de streaming Paramount+, disponibil din martie în SUA și America Latină

Acest acord "stabilește cadrul în care Google va negocia acorduri de licență individuale cu membrii" APIG, pentru publicarea recunoscută de "informații politice și generale', precizează semnatarii. Aceste acorduri de licență "vor acoperi drepturile conexe și vor oferi, de asemenea, ziarelor acces la News Showcase", program recent lansat de Google în cadrul căruia remunerează mass-media pentru o selecție de conținut.

Potrivit comunicatului, remunerarea editorilor va fi calculată individual "pe baza unor criterii precum contribuția la informații politice și generale, volumul zilnic de informații publicate sau chiar accesările lunare pe internet".

În opinia lui Pierre Louette, directorul general al grupului Les Echos - Le Parisien și președintele APIG, acest acord "marchează recunoașterea efectivă a drepturilor conexe ale editorilor de presă și începutul remunerării acestora de către platformele digitale pentru utilizarea conținutului publicat de aceștia online".

La rândul său, directorul Google France, Sébastien Missoffe, s-a referit la acord ca fiind o confirmare a unui "angajament" din partea grupului, care deschide "noi perspective" editorilor de presă.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
presa
franta