Încercând să facă economii, BBC suprimă sute de posturi din serviciul său internațional

Încercând să facă economii, BBC suprimă sute de posturi din serviciul său internațional
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 sep 2022

Constrâns de "alegeri dificile" pentru a-și atinge obiectivele economice, grupul BBC a anunțat că va suprima sute de posturi din serviciul său internațional, concomitent cu un transfer masiv în online al programelor în limbi străine, care erau difuzate până în prezent de posturile sale de radio și de televiziune, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aflat sub presiunea financiară a Guvernului conservator de la Londra și confruntat cu exodul publicului spre platformele online, grupul audiovizual public britanic, care se pregătește să își celebreze centenarul, a anunțat în luna mai un plan drastic de transformare.

PROFIT NEWS TV Rareș Bogdan: Sunt profund mâhnit, gazul care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Rareș Bogdan: Sunt profund mâhnit, gazul care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani

Obiectivul este acela de a realiza economii de 500 de milioane de lire sterline (559,2 milioane de euro), pentru a acoperi deficitul lăsat în conturile sale de înghețarea redevenței și pentru a opera investiții cu scopul de a-și accelera tranziția spre sectorul digital.

Prestigiosul BBC World Service, care se adresează unui număr de 365 de milioane de persoane din lumea întreagă în fiecare săptămână și care reprezintă un instrument major al "soft power"-ului britanic, este deosebit de afectat de decizia anunțată joi.

Din cele 1.000 de posturi suprimate în cadrul grupului, din 22.000 de angajați, BBC World Service va pierde 382 de posturi, pentru a face economii estimate la 28,5 milioane de lire sterline pe an (31 milioane de euro).

Proiectul se va traduce prin închiderea stațiilor radiofonice în arabă, persană și chineză, precum și prin oprirea unor programe TV în Africa și Asia, a precizat într-un comunicat grupul audiovizual public britanic.

"Evoluția obiceiurilor publicului din lumea întreagă, odată cu numărul în creștere al persoanelor care își accesează informațiile pe cale digitală, formează un climat financiar dificil", au transmis reprezentanții BBC.

BBC a dat asigurări spunând că niciunul dintre cele 41 de servicii ale sale în limbi străine nu va fi complet închis. Aproape jumătate dintre ele nu vor mai fi disponibile decât online, altele vor fi transferate din Londra spre Bangkok, pentru redacția thailandeză, sau spre Nairobi, pentru buletinul de știri televizate africane.

Un hub specializat dedicat Chinei va fi amenajat la Londra, în timp ce un serviciu va fi dedicat producției de conținuturi originale și orientate spre sectorul online din Africa, în 12 limbi.

Programele propuse de redacțiile străine ale BBC sunt cruciale pentru anumite țări unde există puține mass-media independente și unde libertatea presei este strict restricționată.

Redevență amenințată

"Sute de milioane de persoane au încredere în BBC pentru a obține informații drepte și imparțiale, mai ales în țările unde ele sunt rare", a subliniat Liliane Landor, directoarea BBC World Service, într-un comunicat.

"Există argumente convingătoare în favoarea expansiunii serviciilor noastre online în cadrul World Service, pentru a ne servi mai bine publicul. Felul în care publicul are acces la informații și la conținuturi evoluează și să te adresezi întregului public mondial printr-un jurnalism de calitate și de încredere reprezintă mai mult decât o provocare", a adăugat ea.

Devenit deja dificil, contextul actual s-a degradat și mai mult pentru BBC în ultimele luni odată cu creșterea prețurilor, deci și a costurilor, care i-au obligat pe managerii săi să facă "alegeri dificile".

Adrian Năstase a pierdut la CEDO procesul cu statul român CITEȘTE ȘI Adrian Năstase a pierdut la CEDO procesul cu statul român

Pentru a-și atinge obiectivele economice globale, grupul BBC și-a anunțat deja intenția de a fuziona posturile sale de știri britanice și internaționale. De asemenea, BBC va înceta să mai difuzeze online anumite posturi, mai ales unele pentru copii și unele culturale.

Grupul BBC și-a fixat obiectivul de a realiza 75% din audiențele sale prin intermediul platformei online de programe televizate iPlayer, odată cu investiții concepute pentru a crea noi conținuturi, precum și noi podcasturi.

Bulversărilor provocate în rândul obiceiurilor de consum ale publicului, prin apariția platformelor online Netflix și Disney+, li s-au adăugat relațiile dificile cu Partidul Conservator aflat la putere în Regatul Unit, care a acuzat BBC de atitudine părtinitoare anti-Brexit și, în general, că s-a concentrat mai degrabă pe elitele urbane decât pe clasele populare.

Guvernul de la Londra a înghețat în ianuarie, pentru doi ani, redevența națională (159 de lire sterline/177 de euro) și a pus sub semnul întrebării supraviețuirea pe termen lung a acestui mod de finanțare nepopular, mai ales într-o perioadă marcată de o inflație istorică. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bbc
posturi