Mișcare gândită la nivel politic: Publicitatea pentru cazinouri, jocuri de noroc, pariuri - interzisă în România

Mișcare gândită la nivel politic: Publicitatea pentru cazinouri, jocuri de noroc, pariuri - interzisă în România
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 28 nov 2022

Orice formă de comunicare comercială audiovizuală, ca și orice formă de publicitate, inclusiv prin publicitate stradală, pentru cazinouri, jocuri de noroc, pariuri este dorită să fie interzisă, după modelul interdicției actuale pentru țigări și alte produse din tutun, precum și pentru țigarete electronice și flacoane de reumplere. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Interdicția este propusă într-un proiect legislativ inițiat de liberali și susținut de reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare, relevă date analizate de Profit.ro.

VIDEO Fostul primar Florin Cârciumaru, reținut pentru mărturie mincinoasă. Spălare cu jet de apă a Porții Sărutului CITEȘTE ȘI VIDEO Fostul primar Florin Cârciumaru, reținut pentru mărturie mincinoasă. Spălare cu jet de apă a Porții Sărutului

Autorii proiectului arată că Legea audiovizualului prevede ca furnizorii de servicii media audiovizuale să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţiei. Astfel, sunt prevăzute interdicţii privind stimularea consumului de alcool şi ţigarete.

”În pofida modificărilor şi completărilor care au fost aduse acestei legi, unele comportamente care reprezintă un factor de risc major pentru populaţie rămân în continuare neacoperite de legislaţia în vigoare. În acestă categorie intră şi promovarea comercială a jocurilor de noroc şi a pariurilor, care, mai ales în ultimii trei ani, au înregistrat o creştere semnificativă în grilele programelor de radio şi televiziune”, afirmă inițiatorii propunerii legislative.

De asemenea, ei subliniază că Legea nr. 148/2000 privind publicitatea prevede interdicţii exprese pentru publicitatea la tutun, alcool, dar ”cea mai mare parte a publicităţii stradale este marcată, în prezent, de publicitatea la cazinouri, pariuri şi diferite tipuri de jocuri de noroc, stimulând apariţia adicţiilor chiar în rândul minorilor”.

ULTIMA ORĂ Datele a milioane de utilizatori Twitter, publicate pe un forum de hacking. Veștile proaste pentru Twitter nu se opresc aici CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Datele a milioane de utilizatori Twitter, publicate pe un forum de hacking. Veștile proaste pentru Twitter nu se opresc aici

Pentru acest motiv, autorii proiectului propun interzicerea oricărei forme de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri.

Astfel, Legea audiovizualului ar urma să fie completatată cu prevederea: ”Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri este interzisă”.

De asemenea, Legea publicității este propusă a fi completată cu prevederea: ”Se interzice orice formă de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri”.

GALERIE FOTO Niculae Bădălău a fost arestat preventiv CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Niculae Bădălău a fost arestat preventiv

Pentru încălcarea acestor din urmă prevederi este propusă și amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.

Proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului pentru a intra în vigoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
joc
noroc
pariu
cazinou
publicitate
reclama
interzice
proiect
parlament