Norvegia a devenit prima țară care va renunța total la rețeaua de radio FM, în favoarea celei digitale

Norvegia a devenit prima țară care va renunța total la rețeaua de radio FM, în favoarea celei digitale
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 ian 2017

Norvegia a devenit în această săptămână prima țară care va renunța la rețeaua de radio FM, optând numai pentru transmisiunile digitale, alte țări abandonând planuri similare, într-o lume care sunt adoptate rapid streaming-ul de muzică și podcast-urile, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Decizia de a păstra doar transmisiunile audio digitale va fi urmărită atent de alte state europene, care încep să pună la îndoială beneficiile de a renunța la rețelele analogice, scrie News.ro.

Succesul din Norvegia ar fi ultima speranță pentru entuziaștii și retailerii de dispozitive electronice care vor să readucă în actualitate planurile pentru radioul digital, blocate în restul lumii.

”Norvegia este un stat inteligent, un lider în tehnologie. În Marea Britanie suntem în mod clar mai precauți. Dorim ca decizia să fie determinată de ascultători. Nu dorim să obligăm pe nimeni să facă asta”, a spus Ford Ennals, director general la Digital Radio UK.

Facebook a lansat un proiect pentru a îmbunătăți relația cu organizațiile de media CITEȘTE ȘI Facebook a lansat un proiect pentru a îmbunătăți relația cu organizațiile de media

Planul Norvegiei de a înlocui rețelele FM datează încă din 1995, când au avut loc primele transmisiuni digitale. Tehnologia oferă un sunet mai bun decât cea analogică, este mai ușor de reglat și mai ieftină pentru broadcasteri, pentru că utilizează spectrul mai eficient. Între timp a apărut și varianta de radio pe Internet și streaming-ul de muzică, oferite de companii precum Spotify, Apple și Pandora.

Tendința nu pare să se inverseze. Automobilele noi sunt echipate cu borduri care se conectează la Internet și smartphone-uri, prin intermediul unor servicii ca Android Auto și Apple Carplay.

Potrivit celor mai recente date, Spotify avea 40 de milioane de utilizatori contra cost, la nivel mondial, iar Apple Music 20 de milioane. Există zeci de astfel de servicii.

Streamingul permite utilizatorilor să creeze propriile liste muzicale, iar aceștia pot plăti pentru a evita reclamele. Posturile tradiționale de radio au intrat și ele online.

În Norvegia, trecerea integrală la radioul digital va avea loc pe parcursul acestui an. În Oslo, măsura va avea loc pe 20 septembrie, dar multe posturi locale vor mai avea dreptul să funcționeze în sistem FM încă cinci ani.

Norvegienii nu sunt convinși de măsură, un sondaj recent arătând că 66% dintre aceștia sunt împotrivă.

În Suedia, tehnologia de transmisie digitală este considerată depășită de cea a Internetului.

În Canada, autoritățile de reglementare au oprit înnoirea licențelor digitale în orașe mari ca Toronto și Montreal, după ce serviciile nu au stârnit entuziasmul utilizatorilor.

Situația este similară în Finlanda. În Elveția, planul este ca rețeaua FM să fie înlocuită de cea digitală până în 2024.

În Statele Unite este folosit un standard diferit, HD Radio, care poate transmite simultan atât digital cât și analog, prin același canal.

În Europa există milioane de aparate de radio care ar trebui să fie înlocuite sau echipate cu un convertor, dacă rețelele analogice ar fi desființate.

viewscnt
Afla mai multe despre
norvegia
radio fm