Apocalipsa miliardarilor de la New York, anticipată chiar de unul dintre ei

Apocalipsa miliardarilor de la New York, anticipată chiar de unul dintre ei

Sursa foto: Andrey Bayda / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 aug 2017

Barry Sternlicht, investitor în imobiliarul new-yorkez, consideră că aprecierile de prețuri pe segmentul de lux din Manhattan au ajuns la final. Exemplul „dezastrului” unei recente dezvoltări imobiliare anticipează un val de vânzări sub stres financiar. „Nu se va sfârși cu bine.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe strada 57 din cartierul new-yorkez Manhattan, foarte aproape de Central Park, două proiecte rezidențiale de lux, între care și un zgârie-nori de garsoniere, încep să arunce în piață proprietățile sub stres. Pentru Barry Sternlicht de la Starwood Property nu este vorba doar despre cazuri speciale, ci de un semnal că piața intră într-o nouă frază. „Începem să vedem crăpături în piața rezidențială de lux din Manhattan”, a declarat acesta pentru o publicația specializată în furnizarea de știri din real estate. „Piața rezidențială din New York este cu adevărat în bucluc.”

De la firul ierbii – pentru că Starwood nu investește în obligațiuni cu acoperiri în ipoteci sau în hârtii de valoare emise de entități din real estate, ci doar în proiecte propriu-zise – se vede o piață în stres, iar șeful fondului de investiți chiar întrevede „o apocalipsă a miliardarilor”, așa cum titrează The Real Deal.

Toronto, la cele mai mari scăderi ale prețurilor caselor de o lună din ultimii 17 ani CITEȘTE ȘI Toronto, la cele mai mari scăderi ale prețurilor caselor de o lună din ultimii 17 ani

De data aceasta nu vor fi băncile care își vor linge rănile în cazul unei căderi a cotațiilor. Sunt fondurile speculative cele care au susținut proiecte de construcție în New York cu prețuri de cerere de 650-930 de dolari pe metru pătrat. Sternlicht știe un fond de hedging ce a constituit 1 milion de ipoteci. El nu a indicat despre cine este vorba, dar după descriere ar putea fi vorba de Children’s Investment Fund, care a cumpărat proprietăți pe 432 Park Avenue și 76 Eleventh Avenue în Manhattan.

„Poate că le plac randamentele, dar vor pierde capital”, spune CEO-ul de la Starwood, pentru care acest caz este simptomatic față de ce se va întâmpla pe întreaga piață. „Nu se va sfârși cu bine.”

Carnagiu

Nu pentru toți va fi un dezastru. Steve Roth de la Vornado Realty Trust afirma recent, referindu-se la sectorul comercial de real estate, că așteaptă să se înfrupte de la „carnagiu”.

Sternlicht, care are în administrare 51 miliarde dolari, este, iarăși, unul dintre cei care crede că se pot descurca pe o astfel de piață. „Ne dorim o astfel de epavă. Ne plac acest tip de piețe, în care capitalul este restrâns.” Explicația ar fi că, în ultimii ani, au venit mai mulți investitori din Asia și capitalul a fost abundent. Asta lovea în ratele de alocare la proiecte, având în vedere nivelurile dramatic ridicate de suprasubscrieri. Un exemplu este oferit de Anbang Insurance Group, care a achiziționat hotelul Waldorf Astoria și Strategic Hotels & Resorts.

Licitațiile au fost împinse în sus de asiatici, care se simt bogați dacă dețin proprietăți în Manhattan. Totuși, asta nu are sens din punct de vedere al business-ului. Dacă pentru un proiect sunt șase oferte de 1 miliard de dolari și câștigătorul este unicul care a licitat 1,5 miliarde dolari, care va fi randamentul închirierii pentru acel jucător?, se întreabă managerul fondului de investiții Starwood.

viewscnt
Afla mai multe despre
new york
starwood
barry sternlicht
real estate
criza
balon imobiliar