Cădere cu peste 10% a autorizațiilor pentru construcția de locuințe în luna iulie

Cădere cu peste 10% a autorizațiilor pentru construcția de locuințe în luna iulie
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2016

Numărul de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale a scăzut în iulie cu 10,1% față de aceeași lună din 2015, până la 3.569, continuând inversarea de tendință față de primele cinci luni ale anului, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS), unii analiști punând evoluția în legătură cu aplicarea Legii dării în plată, din 13 mai.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cumulat pe primele șapte luni, numărul de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu 1,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 22.016, scrie News.ro.

Totuși, chiar dacă numărul de autorizații a scăzut, numărul de locuințe aferente autorizațiilor a crescut.

În luna iulie, autorizațiile au fost eliberate pentru construcția a 7.436 de locuințe, față de 6.101 de locuințe pentru luna iulie 2015. În schimb, numărul este în scădere față de iunie 2016, când autorizațiile au fost eliberate pentru construcția a 10.388 de locuințe.

Evoluția sugerează că, în luna iunie 2016, s-a eliberat un număr mai mare de autorizații pentru construcția de blocuri de locuințe, comparativ cu numărul de autorizații pentru case unifamiliale.

În iulie 2016, cele mai multe autorizații pentru construcția de locuințe, 767, s-au eliberat în regiunea Nord-Est, care cuprinde șase județe din Moldova (Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui).  Regiunea s-a aflat în ultimii ani, în mod constant, pe primul loc după numărul de locuințe construite.

Guvernul nu vrea ca dezvoltatorii, firme și PFA, să fie scutiți de impozitul pe imobil până la vânzare CITEȘTE ȘI Guvernul nu vrea ca dezvoltatorii, firme și PFA, să fie scutiți de impozitul pe imobil până la vânzare

Pe următoarele locuri se clasează regiunile Sud-Muntenia, cu 647 de autorizații eliberate în iulie, și Sud-Est (493).

”În  luna  iulie  2016  față  de  aceeași  lună  a  anului  precedent, a scăzut numărul  de  autorizații  de  construire eliberate pentru clădiri rezidențiale mai ales în regiunile dezvoltare: Nord‐Est (174 autorizații), Sud‐ Est (144), București‐Ilfov (95 ), Sud‐Muntenia (91) și Sud‐Vest Oltenia (64).  Creșteri s-au înregistrat în regiunile de Nord Vest (82 autorizații), Centru (56) și Vest (27)”, se arată în comunicatul publicat de Statistică.

Cele mai multe autorizații pentru clădiri de locuințe s-au eliberat în localități rurale, cu 2.033 de autorizații din numărul total înregistrat în luna iulie.

Comparativ cu luna iunie, numărul de autorizații de construire a scăzut cu 4,1% în iulie.

Anul trecut, autoritățile au eliberat 39.112 de autorizații de construcție pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 3,8% față de anul precedent.

În 2015 s-a înregistrat prima creștere a autorizațiilor de construcție pentru clădiri de locuințe după 2008, când piața imobiliară a înregistrat un vârf, iar autoritățile au eliberat un număr record pentru România, de 61.092 de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale.

În perioada 2009-2014, autorizațiile de construcții pentru clădiri de locuințe, care includ atât locuințele unifamiliale, cât și blocurile de apartamente, au scăzut cu 38%, arată statisticile oficiale, pe fondul căderii cererii de locuințe din partea populației.

viewscnt
Afla mai multe despre
autorizatii constructii