Companiile din retail și-au reactivat planurile agresive de expansiune. “Mai avem încă mult de lucrat la poziționarea României versus cea a Cehiei, Poloniei și Ungariei atunci când vine vorba despre investiții semnificative."

Companiile din retail și-au reactivat planurile agresive de expansiune. “Mai avem încă mult de lucrat la poziționarea României versus cea a Cehiei, Poloniei și Ungariei atunci când vine vorba despre investiții semnificative."
Emil Popescu
Emil Popescu
scris 25 iun 2021

Companiile din retail și-au reactivat planurile agresive de expansiune, pandemia confirmând teoria potrivit căreia în orice oraș din România cu peste 30.000 de locuitori ar trebui să existe, în cele din urmă, un centru comercial modern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Totodată, a crescut în continuare interesul pentru achiziția de terenuri cu utilizare rezidențială și retail, iar în ultima perioadă sunt discuții și pe partea de birouri.

În absența unor șocuri mari pe piața muncii, și sectorul rezidențial are loc de creștere în următorii ani, atât ca stoc, dar și ca prețuri.

Una dintre provocări este însă reprezentată de „roller coaster-ul” din tranzacțiile mari, în sensul că există o predictibilitate scăzută pe partea tranzacțională din cauza schimbării frecvente a deciziilor acționarilor.

ULTIMA ORĂ Lanțul de librării Diverta, cel mai mare retailer integrat în domeniu, își cere insolvența, puternic lovit de pandemie. Fondatorul Octavian Radu recent la PROFIT NEWS TV: \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Lanțul de librării Diverta, cel mai mare retailer integrat în domeniu, își cere insolvența, puternic lovit de pandemie. Fondatorul Octavian Radu recent la PROFIT NEWS TV: "Săraca Diverta... dacă nu e nimeni în mall, pot să stau și în cap!"

“De asemenea, mai avem încă mult de lucrat la poziționarea României versus cea a Cehiei, Poloniei și Ungariei, atunci când vine vorba despre investiții semnificative. În același timp, după această perioadă de mai mult de un an de zile în care a trebuit să ne adaptăm continuu, sunt convins că vom ieși mai puternici, mai inovatori și vom aprecia mult mai mult anumite situații, care înainte ni se păreau absolut banale”, a declarat pentru Profit.ro Laurențiu Lazăr, managing partner Colliers România.

Topul principalelor tendințe ale anului în piața imobiliară

Piața de birouri este mai activă comparativ cu ce s-a întâmplat anul trecut, iar explicația ține atât de faptul că deciziile amânate în 2020 ajung la termen și trebuie luate, cât și de implicațiile pandemiei care încep să fie „digerate” de către decidenți la care se adaugă și efectele pozitive ale vaccinării, mai ales în rândul persoanelor active.

EXCLUSIV Ford vrea să deschidă în București un centru de servicii care să deservească Europa. Caută spațiu de birouri pentru sute de angajați, unul dintre cele mai mari contracte de închiriere de birouri în acest an CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ford vrea să deschidă în București un centru de servicii care să deservească Europa. Caută spațiu de birouri pentru sute de angajați, unul dintre cele mai mari contracte de închiriere de birouri în acest an

Altă tendință identificată în ultima perioadă este interesul polarizat pe segmentul de investiții în produsele imobiliare, în sensul că unele sunt foarte atractive și căutate – precum „produsele” de tipul sale-and-leaseback din zona spațiilor industriale sau retail și proprietățile cu contracte de închiriere pe termen lung -, în timp ce altele sunt mai puțin căutate sau ar trebui să aibă discount-uri semnificative pentru a deveni cu adevărat atractive.

Sectorul industrial și logistic s-a dovedit cel mai sigur în contextul pandemiei din prisma veniturilor și foarte mulți investitori (inclusiv din alte zone ale pieței imobiliare) vor dori și în continuare o expunere pe acest segment. În acest context, unele companii care dețin spațiul pe care-l operează sunt tentate să elibereze mai multă lichiditate prin sale-and-leaseback-uri.

Piața de spații industriale și logistice moderne a depăsit nivelul de 5,5 milioane metri pătrați anul trecut, și poate crește cu o medie de aproape 10% pe an în următorul deceniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobiliare
retail