CONFIRMARE Dezvoltatorul Atenor, susținut de milionari din Belgia, vinde complexul de birouri @expo

CONFIRMARE Dezvoltatorul Atenor, susținut de milionari din Belgia, vinde complexul de birouri @expo

Kristóf Bárány

Thomas Dincă
Thomas Dincă
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 3 ian 2023

Dezvoltatorul imobiliar belgian Atenor, susținut de mai multe familii de milionari din Belgia, a agreat o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare cu fondul ungar Adventum Group în privința vânzării integrale a complexului de birouri @expo din București, o tranzacție ce poate fi evaluată la circa 120 de milioane de euro, ce confirmă informațiile anunțate în toamnă de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Promisiunea se află sub condiția suspensivă a semnării unui acord de vânzare a companiei care deține proiectul imobiliar până la sfârșitul primului trimestru din acest an. 

GALERIE FOTO Primele detalii despre cele peste 1.200 de apartamente pregătite de NEPI Rockcastle lângă mall-urile sale din București, Timișoara, Satu Mare și Râmnicu Vâlcea CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Primele detalii despre cele peste 1.200 de apartamente pregătite de NEPI Rockcastle lângă mall-urile sale din București, Timișoara, Satu Mare și Râmnicu Vâlcea

Grupul Adventum, deținut integral de echipa de management condusă de Kristóf Bárány, a mai cumpărat în 2021 de la Atenor și complexul Hermes Business Campus tot din București în cea mai mare tranzacție imobiliară semnată în acel an, cu o valoare de peste 150 de milioane de euro. Această tranzacție a marcat intrarea grupului ungar pe piața imobiliară românească. Grupul Adventum  are în administrare active de un miliard de euro. Managementul fondului a executat, până acum, investiții în valoare de peste 2 miliarde de euro în regiunea Europei Centrale și de Est.

@Expo este cel mai mare proiect pe care Atenor îl are acum în construcție în București, un complex format din 3 clădiri de birouri cu o suprafață închiriabilă de 48.900 de metri pătrați. Primele două imobile, cu o suprafață de circa 20.000 de metri pătrați, au fost livrate și au un grad de ocupare de 50%, spații închiriate pentru sediile Gameloft și ale diviziei mobile Telekom. Turnul prevăzut în proiect urmează a fi finalizat în primul trimestru al acestui an. Proiectul se construiește pe un teren cumpărat de Atenor în 2017 cu circa 10 milioane de euro de la Ro Naturstein, companie a familiei italiene Montipò.

Dacă această tranzacție se va încheia, portofoliul imobiliar românesc al Adventum va ajunge la aproape 124.000 de metri pătrați, suprafață cu care se va situa aproape de ocupantul locului 5 în clasamentul celor mai mari proprietari de spații pentru birouri, care este omul de afaceri Liviu Tudor, după cum se poate vedea în infograficul de la finalul acestui articol.

Profit.ro a anunțat în exclusivitate că Atenor este în discuții pentru vânzarea complexului @Expo. 

EXCLUSIV Familia Popa și Smaranda Lalescu, nepoata matematicianului Traian Lalescu, intră pe piața rezidențială în zona corporațiilor, pe un teren ce i-a aparținut lui George Becali CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Popa și Smaranda Lalescu, nepoata matematicianului Traian Lalescu, intră pe piața rezidențială în zona corporațiilor, pe un teren ce i-a aparținut lui George Becali

Atenor este în negocieri avansate pentru achiziția a două terenuri în București care, dacă se vor încheia, i-ar asigura posibilitatea începerii unui nou proiect rezidențial în 2023. Belgienii urmează să finalizeze anul viitor două turnuri rezidențiale de sticlă, unul cu 12 și altul cu 25 de etaje, peste drum de mallul Promenada din București. Proiectul Up-site Bucharest va avea 270 de apartamente și se construiește pe un teren cumpărat de la compania cu acționariat spaniol Alia Nord cu peste 5 milioane de euro, tranzacție prezentată în exclusivitate de Profit.ro.

EXCLUSIV Familia Popa și Smaranda Lalescu, nepoata matematicianului Traian Lalescu, intră pe piața rezidențială în zona corporațiilor, pe un teren ce i-a aparținut lui George Becali CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Popa și Smaranda Lalescu, nepoata matematicianului Traian Lalescu, intră pe piața rezidențială în zona corporațiilor, pe un teren ce i-a aparținut lui George Becali

„România este una dintre piețele noastre cele mai vechi. Am început în 2008. Nu există intenția de a opri activitățile din România. Prin urmare, cu @expo aproape de finalul construcției, iar Up-site cu finalizare în 2023 și în mare parte vândut, suntem foarte interesați să găsim un nou proiect.

Credem în piața rezidențială din București. Suntem avansați în negocieri pentru achiziția a două terenuri localizate în zone rezidențiale tradiționale din nordul și centrul Bucureștiului. Nu vom cumpăra doar de dragul cumpărării. Existența autorizărilor de construcție sunt un factor major în achizițiile noastre, prin urmare, dacă încheiem o tranzacție, vrem să începem construcția în 2023.

Va fi un proiect cu o dimensiune similară cu a Up-site, în jurul a 250 de apartamente, dedicat clasei medii superioare, formate din «middle management». Nu suntem echipați să facem dezvoltări de genul Cosmopolis“, concluzionează Sven Lemmes.


Planurile de extindere pe piața imobiliară ale companiei vizează cu precădere sectorul rezidențial, în detrimentul celui de birouri, pe care s-a concentrat până acum și care a devenit o variantă oportunistă. Chiar dacă proiectele rezidențiale pe care le urmărește în prezent sunt localizate în București, Atenor nu exclude extinderea pe piețe rezidențiale precum Cluj sau Timișoara și cu proiecte mai mici chiar și în Iași și Constanța. 

Valoarea portofoliului imobiliar deținut de Atenor în România a fost calculată la aproape 109 milioane euro la finalul primului semestru din 2022, echivalentul a 10% din întregul portofoliu al dezvoltatorului. Proiectele din sectorul rezidențial au o pondere de 41% în structura portofoliului companiei, cu un număr de 8.500 de apartamente.

Atenor este cotată la Bursa Euronext din Bruxelles. Cel mai mare acționar al companiei, cu o participație de 12,67% este 3D Investors, afacerea familiilor de milionari Donck și Desimpel. Familia lui Frank Donck ocupă locul 237 în topul celor mai bogați belgieni, realizat de publicația De Rijkste Belgen, cu o avere estimată la 92,5 milioane euro.

EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl își consolidează poziția imobiliară într-o zonă în plină dezvoltare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl își consolidează poziția imobiliară într-o zonă în plină dezvoltare

Soldul investițiilor străine directe realizate de belgieni în România era de peste 2,2 miliarde de euro la finalul anului 2020, potrivit datelor centralizate de Banca Națională a României.

O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste 2 miliarde de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, familia De Pauw – proprietar al WDP, Jan Van Geet – care controlează VGP, familia antreprenorului Jan De Clerk – care deține Alinso Group, familia lui Luc Geuten – care controlează Mitiska, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Christian Dumolin – proprietarul Koramic Real Estate, Jan Demeyere și Didier Balcaen – fondatorii Speedwell sau fostul pilot de raliuri Yves Weerts.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
atenor
@expo
up-site