CONFIRMARE Guvernul dă vina pe UE și mai amână 2 ani certificarea constructorilor. Patronat: Vor să controleze certificarea!

CONFIRMARE Guvernul dă vina pe UE și mai amână 2 ani certificarea constructorilor. Patronat: Vor să controleze certificarea!
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 aug 2019

Guvernul amâncă cu încă doi ani înființarea unui organism responsabil cu certificarea celor peste 87.000 de constructori, proiectanți și consultanți în construcții din România pe motiv că intră în conflict cu două directive europene. Constructorii spun, în declarații anterioare pentru Profit.ro, că au propus ministerului un proiect legislativ, însă acesta a fost respins.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prorogarea, anunțată anterior de Profit.ro ca fiind pregătită și semnată astăzi, vine după ce Guvernul amânase deja până în 25 august 2019 obligativitatea certificării tuturor constructorilor, proiectanților și consultanților din construcții, după ce a realizat că încă nu există instituția care să emită aceste documente. Legea prevedea ca toți actorii din construcții să aibă acest certificat din 28 februarie 2018. Acum, MDRAP vrea să amâne până în 25 august 2021 implementarea acestei legi, pe motiv că trebuie să notifice Comisia Europeană dacă realizează noi regimuri de autorizare și că trebuie să efectueaze un test de proporționalitate înainte de adoptarea unor noi reglementări referitoare la profesii.

În perioada decembrie – iunie 2019, în baza acordului dintre Federația Patronatelor Societăților din Constucții și Guvern, organizațiile profesionale și patronale împreună cu o parte dintre universitățile de profil au lucrat la elaborarea unui proiect de act normativ dar, spun reprezentanții ministerului dezvoltării, „datorită complexității problematicii care acoperă domenii diverse cu incidență în multe acte normative, nu s-a reușit până la acest moment finalizarea unui act normativ general acceptat care să poată să fie notificat la Comisia Europeană“.

Profit.ro a prezentat în premieră draftul proiectului de hotărâre realizat de Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) și Ordinul Arhitecților din România (OAR). Încă de atunci Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier preconiza că certificarea se va putea realiza abia peste trei ani. În decembrie 2018, Guvernul a încheiat un protocol cu FPSC prin care s-a acordat un statut prioritar sectorului construcțiilor pentru următorii 10 ani. Printre obiectivele protocolului se află și elaborarea cadrului normativ pentru procesul de certificare.

Consultanții în construcții sunt puși la zid. Este pregătită o lege care le trasează obligații și amenzi. Proprietarul CON-A: „La 2 ingineri pe șantier, vin 8 consultanți“ CITEȘTE ȘI Consultanții în construcții sunt puși la zid. Este pregătită o lege care le trasează obligații și amenzi. Proprietarul CON-A: „La 2 ingineri pe șantier, vin 8 consultanți“

„Această amânare este un lucru rău. Ministerul își dorește să păstreze în controlul său această certificare, dar sunt rupți de realitatea economică. Prin acordul semnat cu Guvernul, de această parte trebuia să ne ocupăm noi. Adică să propunem varianta legii, să se fixeze un organism independent care să facă această certificare, dar nu cădem de acord cu ministerul. Noi am propus un organism de certificare format din reprezentanți ai tututor patronatelor din domeniu, din reprezentanți ai sindicatelor și din reprezentanți ai ministerului. La acest proiect am lucrat cu toate organizațiile implicate în domeniu. Noi vrem să fie ceva funcțional, de aceea ne vom susține în continuare punctul de vedere“, a declarat anterior, pentru Profit.ro, Valentin Petrescu, președintele FPSC.

Legea pe care Guvernul o amână acum mai prevedea și obligativitatea perfecționării profesionale continue a specialiștilor care desfășoară activități în construcții. În acest caz, reprezentanții MDRAP au constatat că există universități care asigură fie permanent, fie la cerere, organizarea de cursuri pentru construcții, dar nu pentru toate specialitățile și nu în toate centrele universitare, „fapt ce conduce la reducerea posibilităților reale pentru specialiștii cu activitate în construcții de a urma aceste cursuri și generează riscul de reducerea în continuare a numărului de specialiști atestați/autorizați pentru verificarea/expertizarea/auditarea energetică în construcții, lucru ce impune luarea unor măsuri“.

Pe de altă parte, Ministerul Dezvoltării lucrează la realizarea unui cod al construcțiilor, care va fi plătit din bani europeni, va integra minim zece legi în vigoare și va aduce modificări inclusiv referitoare la certificarea constructorilor, însă reprezentanții ministerului spun că procesul va mai dura circa 18 luni.

EXCLUSIV Europarlamentarul Maria Grapini așteaptă oferta unui dezvoltator imobiliar pentru a-și muta producția din centrul Timișoarei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Europarlamentarul Maria Grapini așteaptă oferta unui dezvoltator imobiliar pentru a-și muta producția din centrul Timișoarei

Trebuie amintit că draftul de proiect al FPSC și OAR, care impunea criteriul financiar pentru departajarea jucătorilor interesați de lucrările publice, a stârnit o reacție virulentă din partea proiectanților, care au realizat o petiție prin care cereau respingerea proiectului ce vizează certificarea profesiei lor.

Alexandru Găvozdea, președintele OAR, a declarat pentru Profit.ro că se dorește asigurarea accesului liber la piața de arhitectură, pe baze concurențiale juste, și că certificarea va fi abordată ca un instrument de diminuare a practicilor de genul semnăturii de complezență, al comisioanelor pentru recomandarea de materiale, al onorariilor subevaluate și al dumping-ului, plus plățile salariilor „la negru“. Găvozdea mai subliniază faptul că obligația unei certificări calificate se va limita la investițiile publice și că nu trebuie să fie obligatorie și pentru lucrările private.

viewscnt
Afla mai multe despre
certificare constructori
proiectanti
arhitecti
consultanti constructori