CTP, cel mai mare proprietar de depozite din România, își face propria rețea de apă și canalizare pentru proiectul de peste 100 de milioane de euro din Ștefăneștii de Jos. Rețeaua publică nu a fost extinsă

CTP, cel mai mare proprietar de depozite din România, își face propria rețea de apă și canalizare pentru proiectul de peste 100 de milioane de euro din Ștefăneștii de Jos. Rețeaua publică nu a fost extinsă

CTPark Bucharest North

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 5 aug 2021

Dezvoltatorul imobiliar CTP, care deține în România proprietăți în valoare de peste 1 miliard de euro, este obligat să realizeze 3 foraje și să își facă propria rețea de alimentare cu apă și canalizare în cadrul proiectului major la care lucrează în Ștefăneștii de Jos, după ce rețeaua publică Euro Apavol, controlată de Primăria Voluntari, nu s-a extins până în dreptul complexului logistic, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

CTP deține un teren de 21 de hectare în Ștefăneștii de Jos, pe care a început, anul trecut, să dezvolte proiectul logistic CTPark Bucharest Nord, o investiție estimată la 65 de milioane de euro, care la final va rezulta în depozite cu o suprafață de peste 100.000 de metri pătrați. În plus, compania a mai cumpărat 17,9 hectare de teren în Afumați pentru extinderea complexului logistic cu o investiție suplimentară de încă 50 de milioane de euro.

„Inițial, alimentarea cu apă s-a propus a fi făcută din rețeaua publică Euro Apavol, însă, până în momentul implementării proiectului, rețelele de alimentare cu apă nu au fost extinse până în dreptul proprietății, conform Avizelor de Principiu Apă și Canalizare nr.69 din 20.09.2019 și adresei nr.3483 din 6.04.2021, astfel că se propune modificarea soluției de alimentare cu apă din rețeaua publică cu o soluție de realizare a 3 foraje și rețea de alimentare în incinta obiectivului.[…] Forajele de alimentare cu apă vor asigura necesarul de apă pentru consum igienico-sanitar și pentru stingerea unui eventual incendiu“, se arată într-un document analizat de Profit.ro.

De asemenea, soluția de evacuare a apelor pluviale în rețeaua publică aparținând Euro Apavol se modifică și se propune ca apele pluvuiale provenite de pe platforme să fie trecute printr-un separator de produse petroliere, după care, împreună cu apele pluviale convențional curate provenite de pe acoperișuri (ape „gri”), să fie colectate într-un bazin de retenție din pământ, existent, cu un volum de 3.000 metri cubi, de unde vor fi utilizate pentru alimentarea vaselor de WC, iar surplusul va fi utilizat la întreținerea spațiilor verzi.

EXCLUSIV Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, semnează ultimele tranzacții cu terenuri din fostele sere Berceni. Cumpără și un fond austriac din energie, care intră, în premieră, pe imobiliare în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, semnează ultimele tranzacții cu terenuri din fostele sere Berceni. Cumpără și un fond austriac din energie, care intră, în premieră, pe imobiliare în România

„Subliniem faptul că răspunsul din avizul nr. 69 / 20.09.2019 și adresa nr. 3483 / 18.04.2021, este de actualitate, este un răspuns corect, deoarece în zona în care ar urma ca CT Park Theta SRL să facă investiții, Euro Apavol nu deține rețele în exploatare. Extinderea rețelei de apă și canalizare în zona de interes a CT Park Theta SRL cade în sarcina autorității locale, respectiv UAT Ștefăneștii de Jos, conform unui plan de investiții despre care Euro Apavol nu deține informații. De asemenea, menționăm că Euro Apavol deține în exploatare doar rețelele predate de către UAT Ștefăneștii de Jos conform contractului de delegare“, a declarat, pentru Profit.ro, Romeo Condrache, Director General Adjunct Sucursale Euro Apavol.

La solicitarea Profit.ro, Ralf John Ivan, administratorul Primăriei Comunei Ștefăneștii de Jos, a transmis faptul că „nu are în planul de investiții niciun proiect care să cuprindă extinderea rețelelor de alimentare cu apă potabilă și canalizare menajeră în zona parcului logistic CTPark Bucharest North“.

Contactați de Profit.ro pentru detalii, reprezentanții CTP nu au răspuns până la publicarea acestui articol. 

Rețeaua publică Euro Apavol a fost înființată în 2010, la inițiativa primarului orașului Voluntari Florentin Pandele, cu scopul furnizării de servicii de apă și canalizare în județele Ilfov, Giurgiu și Ialomița. Drept urmare, compania a accesat un program, susținut din fonduri europene, în valoare de 248 de milioane de euro prin care trebuie realizate investiții în 25 de localități din cele 3 județe.

Anul trecut, Euro Apavol, al cărei acționar principal, cu 97,9%, este orașul Voluntari, prin Consiliul Local Voluntari, a realizat o cifră de afaceri de 25,6 milioane lei, un profit net de circa 108.000 de lei și a avut un număr mediu de 198 de angajați, potrivit datelor furnizate de termene.ro.

Makita dublează producția fabricii din România și angajează încă 900 de salariați. Japonezii construiesc un complex rezidențial cu 350 de apartamente pentru angajați CITEȘTE ȘI Makita dublează producția fabricii din România și angajează încă 900 de salariați. Japonezii construiesc un complex rezidențial cu 350 de apartamente pentru angajați

Remon Vos, CEO-ul și unul dintre acționarii CTP, a declarat într-un interviu acordat, recent, Profit.ro că va direcționa spre piața românească până la 250 de milioane de euro din banii obținuți din listarea la Bursa din Amsterdam. El a mai spus că vrea să își crească portofoliul de depozite locale cu 25% până la finalul anului, de la suprafața de 1,6 milioane de metri pătrați pe care o are deja în România.

Compaia are o cotă de piață de 29%, iar 60% din totalul de spații logistice aflate acum în construcție aparțin CTP. Investitorul mai are la dispoziție terenuri de 234 de hectare pentru dezvoltări viitoare în România.

Cu scopul accelerării investițiilor, CTP a cumpărat și un teren de la Alpha Bank pentru un proiect major în Popești-Leordeni, tranzacție prezentată în exclusivitate de Profit.ro.

În octombrie 2020, CTP a efectuat o emisiune de obligațiuni verzi cu o valoare de 650 milioane de euro, care s-a suprasubscris de mai multe ori. Obligațiunile companiei ajung la maturitate în 2025. Emisiunea a fost una record pentru o companie imobiliară din Europa Centrală și de Est aflată la prima ieșire de acest gen și a fost urmată de două emisiuni suplimentare, în total fiind atrase peste 1,5 miliarde de euro.

FOTO Gabriel Arapalea, unul dintre proprietarii târgului Pucheni, printre cele mai mari angro-uri din țară, lucrează la extinderea ansamblului său rezidențial din Rahova. „Avântul cumpărătorilor din ultimele luni se temperează.“ CITEȘTE ȘI FOTO Gabriel Arapalea, unul dintre proprietarii târgului Pucheni, printre cele mai mari angro-uri din țară, lucrează la extinderea ansamblului său rezidențial din Rahova. „Avântul cumpărătorilor din ultimele luni se temperează.“

CTP a încasat, anul trecut, venituri nete din chirii de 47,3 milioane de euro în România, cu peste 15% mai mari decât în 2019, fiind cel mai bun rezultat după Cehia. Portofoliul românesc generator de venituri al CTP era evaluat la 943,6 milioane de euro la sfârșitul anului trecut, la o valoare a împrumuturilor de peste 635 milioane de euro. În 2019, compania avea proprietăți funcționale în valoare de aproape 700 milioane de euro și împrumuturi de 522 milioane euro.

Anul trecut, compania a fost angajată într-o serie de achiziții, prezentate în exclusivitate de Profit.ro. A cumpărat A1 Business Park din Dragomirești Vale, la un preț de circa 25 milioane de euro, tranzacție ce a facilitat ieșirea grupului australian Cromwell de pe piața imobiliară românească. A preluat de la Dan Șucu centrul logistic al retailerului de mobilă și decorațiuni Mobexpert de lângă București, într-un contract de tip „sale and lease back“ evaluat la circa 14 milioane de euro. A plătit circa 30 milioane de euro pe trei hale de circa 56.000 de metri pătrați deținute de fondul britanic Equest Balkan Properties și a cumpărat un teren de 6,3 hectare de la producătorul spaniol de subansamble auto Dover în completarea depozitelor sale din cadrul CTPark Bucharest din Dragomirești-Vale.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
ctp
retea apa
euro apavol
ctpark bucharest north