Dobânzi la minime record, sub reperul de 1%, la creditele ipotecare în Marea Britanie

Dobânzi la minime record, sub reperul de 1%, la creditele ipotecare în Marea Britanie
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 nov 2016

Yorkshire Building Society, al doilea cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie, a lansat un nou produs pentru achiziția unei locuințe cu dobânda anuală de 0,98%, cel coborât nivel al dobânzilor din istoria creditului ipotecar din această țară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Prețurile în rezidențialul britanic și în special londonez au urcat accelerat în ultimii ani, însă piața imobiliară primește din nou combustibil din piața creditului. Yorkshire Building Society a dat publicității lansarea unui nou tip de contract de creditare ipotecară purtător al unei dobânzi anuale de numai 0,98%, acesta fiind cel mai coborât nivel înregistrat vreodată în Marea Britanie, transmite The Telegraph. Este vorba despre refinanțarea unui credit contractat anterior cu dobânzi de 4,74-4,76% și comisionul plătit pentru încheierea noii tranzacții se ridică la 1.495 lire sterline.

Conform unor calcule furnizate de portalul Moneyfacts, rata medie a dobânzii pentru dobânzile calculate fix pentru o perioadă de 2 ani este de 2,34%, în scădere față de 2,67% anul trecut.

Creditul a putut fi acordat în contextul în care Banca Angliei tocmai a tăiat în august dobânda-cheie la care se finanțează pe termen scurt băncile comerciale la 0,25%, de la 0,50%, iar speculații există că ar putea urma noi măsuri de relaxare monetară.

Creditul pentru locuințe a crescut în septembrie, dar dinamica a încetinit CITEȘTE ȘI Creditul pentru locuințe a crescut în septembrie, dar dinamica a încetinit

Decizia creditorului ipotecar este la limita inferioară, însă nu este singulară. Luna trecută Barclays, grup bancar cu active de 1,12 trilioane de lire sterline, a redus dobânzile pentru creditele ipotecare între 1 milion de lire sterline și 3 milioane lire sterline la 1,49%, de la 1,85%. Santander, de asemenea, a diminuat, în septembrie, rata fixă pe 5 ani a la 2,09%, de la 2,59% pentru împrumuturile ipotecare între 250.000 de lire sterline și 3 milioane lire sterline, în condițiile în care nu percepe comisioane de contractare sau de refinanțare.


În iunie, gigantul anglo-asiatic HSBC a lansat credite ipotecare cu dobândă de 0,99%, rată fixă pentru o perioadă de 2 ani. Pentru cumpărători, oferta Yorkshire Building Society este puțin mai ieftină decât cea a HSBC, însă nu oferă servicii gratuite de evaluare și de contractare ca alte oferte ale unor bănci. Achitarea acestora ar putea adăuga încă 500 de lire sterline la costul total al accesării împrumutului.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanzi
case
anunt vanzare
imobiliare
balon imobiliar
hsbc
marea britanie
credit ipotecar