După mai bine de 10 ani, Guvernul actualizează chiriile pentru locuințele de stat. Care vor fi noile tarife

După mai bine de 10 ani, Guvernul actualizează chiriile pentru locuințele de stat. Care vor fi noile tarife
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 11 dec 2017

Chiriile pentru locuințele care aparțin statului, indiferent că sunt locuințe de serviciu, de intervenție sau cămine pentru angajați ai companiilor de stat, vor fi majorate. Tarifele în vigoare nu au mai fost actualizate de peste 10 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Chiriile pentru aceste locuințe sunt calculate pornindu-se de la un tarif de bază lunar, calculat în lei pentru metru pătrat. Acest tarif ar trebui actualizat în funcție de rata anuală a inflației, prin hotărâre a Guvernului, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an.

Tariful de bază lunar al chiriei a fost modificat ultima dată, însă, în martie 2007, fiind actualizat atunci cu indicele de inflație calculat pentru perioada 1999-2006.

Guvernul a constatat însă abia în prezent că ”tariful de bază lunar al chiriei nu mai corespunde situației reale” și, prin urmare, a pregătit un act normativ de actualizare a tarifului cu indicele de inflație pentru perioada 31 decembrie 2006- 31 decembrie 2016.

DOCUMENT Intervenția statului prin garantare în Programul Prima Casă va fi redusă gradual, din 2018 CITEȘTE ȘI DOCUMENT Intervenția statului prin garantare în Programul Prima Casă va fi redusă gradual, din 2018

Astfel, pentru suprafața locuibilă, tariful va crește de la 0,84 lei/ mp la 1,19 lei/ mp, iar pentru garaje și alte dotări speciale, precum cramă sau piscină, tariful va fi mojorat de la 1,27 lei/ mp la 1,81 lei/ mp, conform tabelului de mai jos.

După mai bine de 10 ani, Guvernul actualizează chiriile pentru locuințele de stat. Care vor fi noile tarife

Executivul are în vedere majorarea tarifului de bază și pentru curțile și grădinile aferente suprafețelor locative, de la 0,03 lei/ mp la 0,041 lei/ mp în cazul celor din orașe și de la 0,04 lei/ mp la 0,056 lei/ mp în cazul celor din municipii. 

Luptă Guvern-Primărie pe Esplanada: Justiția preia rapid terenul de 10 hectare, vânat anterior de companii imobiliare, inclusiv miliardarul Demyan, și cerut de Firea. Terenul este pregătit din regimul Ceaușescu CITEȘTE ȘI Luptă Guvern-Primărie pe Esplanada: Justiția preia rapid terenul de 10 hectare, vânat anterior de companii imobiliare, inclusiv miliardarul Demyan, și cerut de Firea. Terenul este pregătit din regimul Ceaușescu

Legilslația prevede că nivelul maxim al chiriei pentru locuințele menționate și pentru terenul aferent acestora nu poate depăși 15% din venitul net lunar pe familie dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie nu este mai mare decât salariul mediu net lunar pe economie. În cazul în care venitul net lunar pe membru de familie se situeaza între venitul mediu net lunar pe economie și dublul acestuia, nivelul maxim al chiriei lunare nu poate depăși 25% din venitul net lunar pe familie.

Prevederile nu sunt aplicate în cazul imobilelor de locuit din administrarea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), pentru care chiriile au fost majorate considerabil în 2008, având în vedere că regia nu-și acoperea costurile cu întreținerea acestora. Astfel, tariful de 0,84 lei/ mp la suprafața locuibilă a fost majorat pentru locuințele din administrarea RA-APPS la 2,5-10 euro/ mp, în funcție de zona și starea acestora.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
chirii
tarife
locuinte
stat
guvern
majorare
actualizare
inflatie