Erbașu: Există riscul ca prețul apartamentelor să crească. Cererea este mare, iar materialele de construcții s-au scumpit

Erbașu: Există riscul ca prețul apartamentelor să crească. Cererea este mare, iar materialele de construcții s-au scumpit
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2021

Există riscul ca prețul apartamentelor să crească în perioada următoare, ca urmare a cererii mari din piață, dar și a faptului că materialele de construcții s-au scumpit foarte mult și vor continua acest trend, a declarat Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, într-o conferință de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Există acest risc, să se mărească prețurile apartamentelor. Bani pe piață sunt, într-o piață galopant inflaționistă. Evident că unii vor dori să investească în locuințe decât să-și țină banii pe o dobândă 0 sau 1%. Până la urmă, piața va fi cea care va regla prețurile", a spus Erbașu, potrivit Agerpres.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

El a arătat că, în contextul în care materialele de construcții s-au scumpit foarte mult, este greu de crezut că dezvoltatorii imobiliari vor reduce toate aceste costuri suplimentare din profitul lor.

"Prețul materialelor de construcții a simțit o creștere escaladată în ultimele trei-patru luni. (...) Costul construirii acestor apartamente crește și va crește în continuare. Vă dau niște parametri la nivel european, ca să vă dați seama unde o să ajungem. În România, acum doi-trei ani se construia, în medie, cu 400-500 euro pe metru pătrat (mp), fără TVA. Acum deja s-a depășit în România 600 de euro pe mp", a continuat reprezentantul constructorilor.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Potrivit acestuia, în Polonia nu există cost mai mic de 1.000 euro pe mp, iar în Belgia s-a depășit 2.000 de euro pe mp construit.

"În condițiile în care materialele sunt cam aceleași, cam cu aceleași prețuri, forța de muncă tinde și ea să se apropie de prețurile din Vest - să zicem că nu mai e de cinci-șase ori mai mică, e la jumătate față de Vest - vă dați seama că în direcția aia se duc costurile", a mai spus omul de afaceri.

El a subliniat că, totuși, prețurile de vânzare a apartamentelor diferă și în funcție de zonă, de cerere și ofertă.

"Este adevărat că profiturile investitorilor vor scădea, e normal. Nu vor mai fi de 50%, ci undeva la 20, poate și mai jos, vor deveni niște profituri rezonabile, dar nu pentru că se vor ieftini apartamentele, ci pentru că se vor mări costurile", a conchis Erbașu.

viewscnt
Afla mai multe despre
cristian erbașu
apartamente